Пристигна първият кораб с американско ядрено гориво за "Козлодуй"

Горивото ще бъде превозено от пристанищния терминал до атомната централа с железопътен транспорт

Обратно в новината

Коментари - Пристигна първият кораб с американско ядрено гориво за "Козлодуй" | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ауууу... Ами сега? Нали аеца можеше да работи САМО с русскайе гориво? Пък сега се оказа че може и с американ! Рашката мършиада ще газ пикайет!

А ще вземат обратно отработеното гориво?

Това е по-велико от мисията на Радецки .

товаришчи и товаришутки, и вие россолйбци, рашистан притежава само 9.15% от световните залежина уран 31 % са в австралия, 12% в казахстан, 8% в канада а рассия без чужди технологи неможе да си добива дори дървесината!

"Съединените щати произвеждат първите 90 кг обогатен уран в историята на страната", обяви президентът на САЩ Джо Байдън по време на речта си във Вашингтон в рамките на предизборната кампания, посочват на сайта на Белия дом ... е в БЛИЦ сега...от каде аджеба е това гориво?

помагат раша ни обяви за не приятелска държава.

То ще се чуе,после да не ревете

И да се приключва с тази псевдо държава......да се занули

90% от русофило-робите имат 2 мечти... 1.Как да победят Америка 2.Как да спечелите Зелена карта . Най-голямата мечта на руския патриот е да стане немски, италиански , френски, английски, и най-вече американски патриот! . Най-големия кеф е да гледаш как русо-робите се гърчат в агония в опита си да защитят руската страна! Веднага отивам да опъна някоя руска кучка! Да отпразнуваме заедно, ще и оставя даже двайсетачка отгоре!

Излезе ти номера за смяна на пола, рязвай чОркара и си 6 ... Ха ха

Защо хленчите и рИвете бе путински помияри ? Колкото и да се напъвате платени ватни подлоги, дори да се осерете, никога нищо не сте в състояние да промените. Само ви измират от злоба и без това супер ограниченото количество нервни клетки. . ВИЕ СТЕ БЕЗГЛАСНА БУКВА – ДОРИ НЕ СТЕ ПОСЛЕДНАТА ДУПКА НА КАВАЛА. НА КОЙТО НЕ МУ ХАРЕСВА – ЧЕМОДАН- ВЛАКА - И РУСКОТО БЛАТО. Ха-ха, червеногъзи нещастници…

Квичете лъжливи червени подлоги. Голям кеф е как пикаете газ, но не можете да направите нищо и сте безпомощни като хлебарки. Къш в сибирската пустош и блато. Колкото и да се напъвате платени ватни подлоги, дори да се осерете, никога няма да върнете нито една държава от Европа отново под руско робство. ВАШИТЕ ОПИТИ ДА ВНУШИТЕ ЛЪЖАТА НЕ РАБОТЯТ. . -Всички поробени народи след неибежният фалит Червеният Четвъртия Райх – СССР, избраха да бъдат свободни. -Всички избраха да участват в НАТО , където е и Америка. -Всички избраха да бъдат в Европейският Съюз. -Всички избраха да скъсат с омразният поддискащ измислен и фалшив Социалиостически строй и „Светлото бъдеще“. -Всички бивши поробени държави по този начин преминаха в друго измерение на качеството на живот и с вярата че ще бъдат защитени. И не от Горна волта или Венецуела, а от агресивното диво, алкохолизирано руско племе. . Русоробската радост по форумите обикновено трае съвсем кратко, русоробските псета пускат ту някакви подмокрящи ги слухове, надъхват 6е взаимно като хиени от доволство седмица - две и после квичат на умряло като усетят пръта пак до сливиците

Колкото повече тъпи русофили има в една страна, толкова стандарта и на живот е по - нисък. Хубаво е когато руските тролове разкривате безпределната си простотия. Русороби - изцеденото кисело мляко, което гоце, курнина и другите мутанти червени фашисти от бкп са ви шприцовали в кухите кратуни! КУПУВАМ НА ВСИЧКИ РУСОФИЛИ БЕЗПЛАТНИ еднопосочни билети до педерашка. . В Русия всяка обществена критика на властите е наказуема със затвор. Тук си плюят на воля некадърните копейки по ЕС, който ги храни. В Рузия щяха да мрат по колониите за мнение срещу "държавата".

Добре е да запомните КОЙ е подписал и под чия диктовка се сменя горивото. До сега може да се каже, че АЕЦ Козлодуй не е имал проблеми с горивото. Дори да е на същата цена, това което НЕ ви казват в "новината" е тези касети по колко години ще се ползват? Преди време двата блока, 5 и 6 работеха с тригодишни касети. Т.е всяка касета с гориво се ползваше по 3 години. След това преминаха на 4 годишни касети. Какво означава това? Това означава, че всяка година ще се презареждат по-малък брой касети. Това означава по-бързо презареждане. Това означава, че броя отработени касети, отработено гориво е по-малко. Отработеното гориво е най-силно радиоактивното нещо което хората произвеждат! Тези касети, много силно радиоактивни, се изпращаха в Руасия за преработка. България беше собственик на това гориво. При преработката България си остава собственик на извлечения остатъчен уран и плутонии и може да ги включи в следващи пратки с гориво. Конструкцията отработените касетти се чвява радиоактивен отпадък който ние ще трябва да си съхраняваме. Така ползвайки 4 годишни касети, вместо 3 годишни ще имаме по-малко радиоактивен отпадък за съхранение. НЕ ви казват обаче сегашното гориво колко години ще се ползват касетите? НЕ ви казват дали ще се преработват или ще трябва да си ги съхраняваме във вид на касети? Разликата е огромна. КАсетите, макар и вече употрбени са ЯДРЕН МАТЕРИАЛ. Т.е при определени условия е възможна ядрена реакция. Ако тези касети се преработят то отпадъка е само радиоактивен, но НЯМА възможност за ядрена реакция, защото в отпадъка няма уран и плутонии.

Прокуратурата самосезирала ли се е?

Това гориво, освен, че е опасно, скъсява експлоатационият живот на реакторите, отделно след това си остава у нас и ние трябва да мислим къде да го закопаем. С други думи националните предатели си заработиха комисионните, после Българите нека се оправят. На Руснаците не дреме за тъпири като нас, те са си взели дял цената от горивото, защото без тяхна помощ то няма как да се произведе.

Ало, 1234, троле руски, И освен това американският уран не гори, нали? Когато стане ясно, че отработеното гориво може да се ползва в друг тип реактори, тогава ще лъсне истината, че национален предател си ти, който иска да го подаряваме на чужда държава. Трол!

Явно е, че не разбираш нищо. Спри с кментарите. Отработеното гориво може да се ползва, ама само след преработка. Такава преработка правят в Русия. Преработката в същност е извличане на остаъчния уран и натрупания плутонии и точно тези елементи могат да се включат в производството на ново гориво. Това означава нови горивни таблетки и нови касети. НЕ си мисли, че ползваното вече гориво, касетите, просто се слагат в друг реактор- НЕ, НЕ е така. За сега не знам друга държава, освен Русия да рециклира гориво в промишлени количества. Другите държави имат някакви възможности, но лидер в това си остава Русия.

3евзек

Г-жо Дадаа, Брех, очаквах да си въздух под налягане, но щом знаеш за дупката, тъкмо заради нея питах, и нейната цел, печелиш уважение. Все пак едва ли от Уестингхаус нямат представа за всичко изброено, че и повече.

Зевзекоо, Госпожа е съпругата ми! :))) Във фирма като Уестигхаус е нормално да знаят много добре какво къде и как се произвежда и т.н. Малко са нещата които не се знаят и са секретни. В крайна сметка нещата опират до пари. И особено американските компании - гледат пряко ползата, печалбата. За това и те не знам да са почнали да преработват отработено гориво. Все още цената на урана е достатъчно ниска и е по-евтино просто да заровим употрбеното гориво и да караме само с нов, свеж уран извлечен от мините. Особено ако мините са в бедни държави. В крайна сметка за България си беше изгодно да си получава готово гориво, касети от Русия и пак Русия да го прибира за преработка. Иначе е ясно, че и руснаците искат ПАРИ. Само дето като цяло смяната на доставчика няма да ни излезе по-евтино, а трябва да добавим и опасностите в сметката. Лошото е, че решението е силно ПОЛИТИЧЕСКО, а не икономическо. Подобно е както със старите, вече затворените блокове в Козлодуй. Тези "стари" блокове можеха да продължат да работят и даже да им се удължи живота и така да заработят много средства, които от своя страна да бъдат инвестирани в нова АЕЦ.

Сега вече с това гориво от Сащ ще повредят Умишлено добре работещите реактори на АЕЦ Козлодуй и аварийно/принудително ще бъдат спрени. Това е все едно на Бензинова кола да доставиш и заредиш Дизелово гориво. Аварията е в кърпа вързана. И цялата тази работа заради една батарея Ракетна система С300 която пази небето над АЕЦ Козлодуй която усрайна иска а Сащ също настоява България да я предаде на Киев, след като отпадне необходимостта да се пази каквото и да било над Козлодуй.

Пристигна първият кораб с американско ядрено гориво за "Козлодуй", но не се предвижда по договора натоварване обратно за извозване на отработеното ядрено гориво от атомните реактори каквато клауза съществуваше с предишния договор с Русия, тъй като у нас няма пнеобходимите условия за ипребаботка на отработеното ядрено гориво.То може само да се извозва и преработва в чужэбина. При нас може само да се съхранява в специално построени складове за отработено гориво.

Абе те за това ли АЕЦа са пуснали обява, че търсят специалист по Вътрешно Реакторен Контрол??? Трябват им специалисти, и още ще им трябват, НО НО НО и на вас за да ви вземат ще ви трябват ВРЪЗКИ! ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!

А отработеното ядрено гориво ще го вземат ли за преработка? Иначе договора не струва!

О ксакво чудо на чудесата?! До Козлодуй се пръкнала вече железница?!

Ще го закарат до някоя гара и от там с камиони. Коя точно е гарата е малка тайда, да няма много зяпачи. И без това няма да видят нищо интересно.

Електроцентралата има собствен железен път. Не е необходимо да е свързан с националната жп мрежа.

Какво е мнението на надзорния орган за горивото от Швеция

Каквото им наредят

Русите, само напред, вие сте на правата страна на Бога! ... Бог с нас

Напреде им ... е само двуметровата дупка ...

нека предположим са- мо, че блк рок е рожба на тайните служби на гей седем! педрасите с детеебските мотиви на юдео.нацистите от страна на "демократоте" все ебаклници юдеи! нека предположин че земята на пан покляцитебне е вече на пляшкитебкурви,# а, нека предположим, че ецб е във фалит, както и юдвжската фед! нека предположим, цгхе дежствителността не е прдполиолозрние, с действитроност... пълно гонение по юдео-евреите, де що свят светува! пълно унищиожение на юдеите! все пак техни беха тридесетте сребърника при създаването на "новата юдейска империя - нато и ес! гейуве израелски, ще си платите за измамата! при това по содом.гоморски ...... Бог с нас

Триенето спря. Работното време на тролозащитническия модератор изглежда свършва в 17:00. Венсеремос!

Ти не си зевзек. Ти си тъпунгер. :)

Ало, Бахур ибн Салам ал Суджук, троле прост, Не съм тъпунгер, Зевзек съм. Тъпунгер си ти. И трол!

Глупости, тъпунгер си, то се вижда. И щом бързаш да обвиняваш в тролене - вероятно платен тъпунгер, защото крадецът вика дръжте крадеца.

3евзек

Ало, Бахур ибн Салам ал Суджук, троле прост, Винаги ли крадецът вика "дръжте крадеца"? Теб ако те окрадат, ще си мълчиш ли да чакаш обирджията сам да се обади? В коментар по отношение на триенето влизаш баш по тролски и си мислиш, че не ти личи. Трол!

украина не е на украинците, а на лузърите, като вингард и блак рок, о' гей, та кой стои зад тези щази фирми оформени, като държави - крадци на благата на работещите? Телеграм, може би, или Асанж? не драги ми драги... вие, стоите и ще загубите всичките си вложения, защото русите са Непобедими! най-паче в борбата с богоборците,крадците цигански от ирландия и юдея! с русите напред!!! нема да има юдей за добре дошел в която и да е държава! ............ Бог с нас

комундетата се осраха от напъни да се доберат до вашингтон, както беше същото, ама с масква! но нема да е вече така! моля следващите по списъко за отстрел! и педераст тъп турски дебил не трий мама ти да еба проста недоебана на магистралата, ясен ли съм бе терорист детеебски мадафакърка на три колелца! от сега си сменяме ролите, педи,джънки мадафакърите. от Сега Аз ще ви гоня а ви ще бегате и ще се криете, за да видите как е "демокрацията"..... и така ще стане, както казах! джънки педофилите от хага, както и евтините турски педераси от юдейските цензури по медиите! сменяме играта... вие сте преследваните, а ние сме преследващите! така е то! или вие, безродни психопати с петте полови органа в газъ или ние, нормалните. аззалагам на нормалните, а не на юдео-нацистите, като йелън! ... Бог с нас

Този израз ме накара да се замисля: " бе обявено, че свежото ядрено гориво ще бъде доставяно на цената на използваните руски касети," Дали отработените касети от АЕЦ-а не ги даваме на Уестингхаус в замяна на новите, след като и за това си платиме?

на мен ми харесва. това е част от зелената зделка на урси-мърси! все пак берлин е на 350 градуса в километри! а педерасите мангали от румъния още по-близо! английските учени от уестингхаус оушат новичик и разсъждават... че ядрената бомба на уестингхаус е здравословна за населението дори на нацистка европа! .... Бог с нас зевзек, ми ти си дибораз бе! с колко картинки повече цъкаш на юдео-нацистките символи? .... Бог с нас

Г-н трола с китарата, Не броя картинките, но по някое време стигам до втората кепча, цъкам, цъкам, натискам некст (в оригинал е на латиница, ще ме извиняваш за шльокавицата), после пак цъкам, цъкам, натискам некст, цъкам цъкам, натискам некст... И това се повтаря докато първата кепча изфиряса преди да стигна верифай. Понякога, не винаги, но по принцип е дълго. Като анонимен е по-късо, понякога дори втора кепча няма.

на мен ми харесва. това е част от зелената зделка на урси-мърси! все пак берлин е на 350 градуса в километри! а педерасите мангали от румъния още по-близо! английските учени от уестингхаус оушат новичик и разсъждават... че ядрената бомба на уестингхаус е здравословна за населението дори на нацистка европа! .... Бог с нас

мммда, велика сделка сключиха...за идните 100-на години това няма да трябва да го доближава живо същество, ако междувременно се пробие и разнесе- там не трябва да има живи същества, след около 1000 години може да се каже, че ще е токсично наследство, след около 10000 години ще неприятен детайл от пейзажа, след около 100000 години.... би могло да се каже, че вече не представлява някакъв проблем. И така, къде ще го съхраняваме? В мазето на парламента? В Банкя? В Бояна?

Сделка да няма ни жп релси до действаща ядрена електроцентрала ни самолети да хвърчат над нея. Инак най-близката жп линия е тази влизаща в Лом, живи + здрави

французите купцват руско... а Ганьо Сомов плаща за американско понеже е бабаит

Еха, златна новина за троловете да се развихрят. Налазвайте докато е време че след 200-ния пост плащат по 100 рубли по-малко.

ДГД

Дали ви намаляват заплатите не знам, важното е, че отговаряш на повикването. А от дир-а ми трият коментара, сякаш ти зависи животът от това дали си разкрит. Трол!

Трият ти ги защото пишеш простотии бе, тъпунгер!

Бум

А усраинските централи с какво гориво работят?

с на Марко гегата

Ало, Да питам за един приятел, троле руски, Централите са украински. 'Усраински' е от терминологият ана Кремъл. Затова знам за кой приятел питаш. От употребата ѝ ти личи, че си трол. Ало, дир-а защо триете бе? Заради накърнена тролска чест ли пак? Колко да си платя, за да пазите и моите коментари? Публикувайте тарифата най-сетне, за да не се налага да ви питам всеки път!

Що не отговориш ами врещиш бе, тъпунгер? Нещо разстрои ли се? :))

Години наред в България, продукцията от нейните уранови мини заминаваха за ...А обслужващите мините, бяха все хора ...Бивши хора ...Ах ,Ах ...кретени тъпи

А отработеното ще си прибират ли, или ще се превърнем в радиоактивно сметище!

че Нови хан е на 25 км от София по шосе. Това означава много по малко по въздух. Честити на умниците в Парламента, които са гласували това да се случи! Нека се насладят на радиацията! НО старите хора са казали: " кой каквото си направи, друг не може да му го направи"

пълни глупости, нищо общо няма хранилището до Нови Хан с АЕЦ-а

Българските руснаци тук отново са многобройни ,уж американското гориво идва от русия и е руско ,но пък не е хубаво ...Ко става тука бе ...?

Укропитек!

Но не е за прости хора. Уранът е руски, но централата не ползва директно уран. Американската технология не е като руската и горивото е с други параметри. Все едно на кола за безоловен бензин да налееш оловен 86 октана. Дали ще има голямо значение от какъв петрол е произведен?!?

Един Господ знае от чий рудник е изкопано, но пък българските американци получиха отдавна чакана ерекция, че на пратката е с щампа Маде и УСА.

Отвратителни продажници.

Каменов и Наев се продадоха доста солидно за да не напишат и една буква против това гориво

използването на това гориво автоматично анулира възможността за удължавне на живота на реактора от страна на производителя и отпадат всакави анагаджименти към отработеноето гориво в този реактор ... да ми мислят какво ще правят "лицата" забъркали далаверата заради слугинаж кум САЩ

Сига ще гръмни и ВСИЧКИ ЩЕ УМИМ! Тъй ша знаити!

Сега да чакаме същата ситуация, както в АЕЦ Темелин в Чехия,заредиха я с този боклук от Уестингхаус и централата беше на крачка да се повтори Чернобил. Добре ,че навреме помолиха руснаците/врагове/и те спасиха централна Европа да не стане ядрена пустиня.Троловете,който ще слагат минуси,ако могат дая четът да потърсят инфи в нецензурирани источници! .Така ще бъде и с реакторът за който и внуците на мойте внуци ще плащат!!!!!!

Ядрен енергетик ли си ? Защото лесно ще те препитам ако си. Та айде стига експертизи от таксиджии аа ?

Питай мен! Ще ти кажа повече отколкото можеш да опакваш.

Ало, Доктор хук, троле руски, Защо лъжеш бе? Не е имало нито една централа, която да е на крачка от повторение на Чернобил. Освен, разбира се, ако персоналът по заповед на руски военен спре охлаждането и изключи защитите. Чехите пишат, че проблеми са имали, но с помощта на производителя са били разрешени. По-късно сменят горивото обратно с руско, защото руснаците са спечелили търга за гориво, само ТАСС пишат, че било заради проблемите. Но интересно ми е с каква мотивация лъжеш и ти като кремълска медия. Трол!

Говориш глупости. Не всички инциденти са толкова опасни. Много повече е вдигането на шум и врява. А чешката АЕЦ няма да се върне към руско гориво без съществена причина. Горивото, касетите няма как просто да се сменят. Заедно с тях трябва и цяла система за измерване... Т.е няма как да сменяваш доставчика на всеки няколко години.

3евзек

Г–жо Дадаа, Не говоря глупости, ами четох презентацията на ЧЕЗ за анализа на работата с горивото на Уестингхаус. Пише за нарастването на горивните елементи, пише за икривяването на прътите, пише кое било обичайно за всички централи, пише кое било необичайно... Причината за смяната е спечленият от руснаците търг. Дали са по-ниска цена. Всякакви тинтири-минтири за скъпото американско гориво са с източни руските информационни агенции. Какво са сменяли и как са го сменяли, какво можело и какво не можело... тяхна си работа. Сигурно ти си специалистът, който да оцени финално. Виж в нета новините за Темелин и Уестингхаус, поне от 2022 зареждат отново с американско. Тези измервателни системи едва ли са проста работа. Сигурно се настройват и калибрират. Горивните таблетки едва ли са се променили от големината на аспиринчета до големината на упсаринчета, съставът им също едва ли има радикална промяна, така че не е изключено да минат с настройки и калибриране. Виждам имаш желание за изпитване... Знаеш ли защо горивните клетки са с големината на аспиринче и по какво най-вече им се отличава формата (да приемем и двете за кръгли с еднакъв външен размер) от аспиринчето и защо?

През първите 6 месеца на 2023 година САЩ са увеличили доставките на уран от Русия от 186 на 416 тона. Това е е 2.2 пъти повече спрямо същия период на 2022 г. мъни.бг

По времето когато Хилъри Клинтън още беше държавен секретар фонда на семейство Клинтън получи дарение от Росатом... А малко по-късно "Росатом" получи разрешение да купи канадската компания "Ураниум Уан", като по този начин "Росатом" придоби уранови рудници в САЩ, Австралия, Канада, Казахстан, ЮАР и Танзания и стана производител на 11% от използваното в САЩ ядрено гориво.

Трябва ясно да се знае кой направи тази простотия. За да плаща за последствията. Както върви, пак върви към Народен съд. Само че трябва да има задължителна конфискация на всичко. Ако партия го решила, всички членове солидарно да плащат. За да се покрият щетите колкото може.

се, вятърът винаги да е южен, та да ходи облако към Влашко.

-Сър, каква е тази опашка която се вие пред руското посолство? -Джон на опашката има два вида туземци, Първият вид искат да емигрират в русия, а втория - кандидати за агенти на путин!

Просто - БИЗНЕС... Нищо лично !!! ---------------------------------------------------------------------------- Докато има оФци - ще има и вълци.........

Предлагам да се помолим експеримента да е успешен !

Вместо да пеят дитирамби нека мисирките да проверят и ни информират какво гориво използват централите, построени от руснаците. Става ли, другари?

Веднага ти казвам - 15 украински ядрени реактора (съветски), работят с американско ядрено гориво на Уестингхаус от 2015 г.

Убаво, де, 404 си явна колония, кой ги бръсне. Дай данни от другите бивши соц страни.

Абе да попитам за един приятел:Къде ще съхраняваме отработеното братско хамериканско гориво?

Без Русия България няма къде да преработва отрабеното гориво?!? Ами да видим. Преработено ядрено гориво, 2022: Франция 1700 тона Великобритания 1500 тона Япония 800 тона Русия 400 тона Индия 260 тона Само в Русия обаче отделят полоний-210 за нуждите на ФСБ.

През първите 6 месеца на 2023 година САЩ са увеличили доставките на уран от Русия от 186 на 416 тона. Това е е 2.2 пъти повече спрямо същия период на 2022 г. Цитатът е он български сайт, намери си го, че дирчетата имат алергия от латиницата, което не е никак евроатлантическо.

По точно казано е с руско ядрено гориво закупено от Америка и препродадено на тройна цена плюс транспорт.