Представители на повечето браншови организации направиха остри забележки по нея, но в крайна сметка Греков поясни, че концепцията ще бъде внесена в Министерски съвет, а корекции ще могат да се правят и след това, предаде БГНЕС.

Въпреки настояването на земеделските организации, остава предложението на държавата - всички дребни фермери да получават по 1250 евро годишно.

Греков посочи, че най-важните акценти в документа са, че се цели по-справедливо и по-добро насочване на плащанията да бъде постигнато като се приложат определени инструменти на политиката като използване на Схемата за преразпределително плащане (СЕПП), въвеждане на прогресивно намаление на плащанията и използване на дефиницията за активен фермер.

Тази схема предоставя механизъм за преразпределяне на средства, без да носи рискове от глобална загуба на финансиране в резултат на неусвояване на бюджета, обясни министърът.

Като важен елемент в концепцията се откроява и това, че в следващия програмен период директните плащания ще бъдат отпускани само на активни фермери.

Председателят на УС на Национална асоциация на зърнопроизводителите Румяна Ангелова заяви, че браншовите асоциации остават без глас при взимането на решения. Тя подчерта, че е против купуването на гласове с европейски пари, както и раздаването на пари на калпак.

Зам.-председателят на Национална асоциация на зърнопроизводителите Радослав Христов се обърна към зам.-министъра на земеделието в оставка Бюрхан Абазов, че в документите на МЗХ често липсват анализи.

"Със схемата за малките стопанства няма да върнете хората на село. Те ще останат в града и оттук ще чертаят. Настояваме в Концепцията да влязат всички предложения, които бяха направени от асоциациите по време на работните заседания",
завърши Христов.

Председателят на млекопроизводителите Димитър Зоров бе категоричен, че трябва да има конкурентоспособност и еднакви правила за всички в сектора. Той коментира, че "Активен фермер" трябва да е разписан като дефиниция така, че не само да има категорично изискване за регистрация като земеделски производител, а и да има изискване този земеделец да декларира налична или наета техника, което гарантира, че той ще работи реално.

Председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов нападна Греков, че след 2 месеца той и политическите партии ще носят отговорност за тази концепция, но фермерите отново ще бъдат поставени в трудна ситуация.

"Щом 30 браншови организации са се подписали, не бива да бъдем пренебрегвани, и ако не се съобразите с нашето мнение, вие ще носите отговорност,
" каза още той на земеделския министър.

 Крайният срок за приемане на Концепцията на МЗХ за директните плащания на земеделските производители за 2015-2020 г. от МС е до 30- 31 юли.

Министърът в оставка Греков заяви, че критиките им са свързани с лични интереси. Той им обясни, че министерството трябва да балансира не политически, а професионално и социално, което е важно за хората, за да могат да живеят в тази страна и да могат чрез земеделието да се изхранват.