ЕС трябва да се загради отвън с всички възможности, които имаме ние. Нашата граница е гарантирана, дойдоха европейски граничари, вложиха се 160 млн. евро за най-новата техника. Въпросът е решен и ако мигранти искат да влизат в страната ни, ще трябва да идват на контролно-пропусквателните пунктове". 

Това зави премиерът Бойко Борисов по време на публична академична лекция в Университета за национално и световно стопанство. Тя е на тема „България, Балканите, Европа и светът“. 

„ЕС не трябва да се гради вътре с огради, а да се загради отвън със всички възможности, които имаме“, заяви той.

"Ще започна и с политическия съюз НАТО. Това, че президентът Ердоган оттегли своите 40 военни от ученията в Норвегия е знак, който аз поставям от доста време в Европа", обясни премиерът. 

Представиха Ердоган като условен враг на учение на НАТО >>

"Европа и Турция нямат никакви допирни точки, Европа иска да спре всякакви преговори с южната ни съседка, но от друга страна това е държавата с най-голямата армия и най-добре тренираната на континента. Тук политиците и дипломатите трябва да си дадат ясна сметка, че мирът и преговорите са най-доброто средство", добави министър председателят.   

Живеем в едно изключително сложно време. Това, че зациклиха преговорите в Германия, никак не е добър знак за Европа. В много държави излъчването на правителство вече става проблем или трябва да се избира между по-малки злини", заяви Бойко Борисов. 

Европа е най-доброто място за живеене, всички искат да отидат там и затова трябва да се съобразяват с нея. Европейските политици бързо трябва да застанат на твърда позиция спрямо мигрантите. Когато се решават техните проблеми, в тях трябва да участват лидери на ЕС. Длъжни сме да си проведем разговорите и Турция да е стратегически партньор и в ЕС, и в НАТО, макар и за членство в ЕС да не става дума. Длъжни сме да не се поддаваме на емоции, а да търсим прагматични решения, заяви Борисов.

Европа трябва да обърне внимание на Балканите, каза премиерът. Преди години темата за Балканите не стоеше на дневен ред в ЕС, обаче вече има Брекзит и Балканите могат да заместят излизащата от Съюза Великобритания с нейната природа и население, посочи Борисов. Ако Балканите не влязат в ЕС, това ще предизвика напрежение в бъдеще и формиране на сфери на влияние от други велики сили, допълни той.

За тези шест месеца /колкото е българското председателство на Съвета на ЕС/ не може да се даде дата за влизане в Евросъюза на тези страни, но може ясно да се каже на младите хора в региона каква е тяхната перспектива, за да не я напускат. Когато излязат младите хора от една страна, остават само пенсионерите, няма кой да работи и икономиката спира, каза Борисов.

Развиваме цифровата икономика и се надявам да падне цената на роуминга в страните от Балканите, добави той. Премиерът изрази надежда през 2018 година срещата "16 плюс 1" между Китай и страните от Източна Европа да е в България. Той заяви, че е оптимист за влизането ни в "Чакалнята на Еврозоната". По думите му Шенген ще бъде преработен и свободата за преминаване на границите ще бъде преразгледана.

Ние имаме добри отношения с арабските страни, с Китай и Иран. Ако Русия спазва Минските споразумения, то санкциите ще паднат и там, посочи той.

Ключовата дума е мир и към него трябва да се стремим всички, защото от войната по-лошо няма, каза Борисов.

В началото на лекцията той изказа съболезнования на близките на загиналите в пътните инциденти в Ловешко. Отиде на другия полюс и поздрави тенисиста Григор Димитров за победата му на турнира в Лондон. Направи и забележка на студента Деко, който говореше по време на лекцията, като Борисов уточни, че го познава като футболист.