Това заяви Лютви Местан в Момчилград на алтернативен митинг по повод събитията от Възродителния процес половин час преди официалния, предаде bTV.

Заедно с Местан от групата на ДПС излизат Хюсеин Хафъзов, Айдоан Али и Шабанали Ахмед. Очакват към тях да се присъединят още.

Областният лидер на ДПС и кмет на Джебел Бахри Юмер заяви, че засега остава в ДПС, но най-вероятно и той ще последва своите колеги, тъй като като един от основателите на тази партия той не бил чул нито един смислен аргумент, с който Местан е отстранен.

Хафъзов определи ДПС като тоталитарна партия, в която без аргументи и без да се чуе мнението на електората се отстраняват хора.

Местан отново застъпи тезата си, че декларацията не е политически гаф.

На въпрос дали е грешка прочитането на декларацията в подкрепа на Турция Местан посочи, че "ние не можем да стоим като неутрален наблюдател между Русия и НАТО. България трябва да търси балансите, осъзнавайки статута си като член на НАТО".

Решението за моята оставка е факт, аз го приемам, но не приемам начина, по който се взе, посочи още Местан.

Той отрече, в отговор на въпрос, да е изнасял секретни документи от деловодството на Народното събрание, което можело и да се провери.

Той каза, че е последният човек, към който е трябвало да има такова отношение, тъй като нееднократно са го наричани „политически Матросов” в моменти, в който е защитавал почетния председател и създател на партията и в годините не е давал прашинка да падне от косата му.

Местан потвърди, че за кратко е бил в турското посолство, но заяви, че е търсел сигурност, която му е била необходима в този момент.

Той не уточни какви са причините за това и дали е имало заплахи за живота му. Очакват се реакциите на временното ръководство, което след минути ще пристигне в Момчилград за митинга, организиран от ДПС.

Преди Момчилград, Местан бе на  възпоменателната церемония в село Могиляне пред гроба на убитото момиченце. Той бе в компанията на група турски дипломати, водени от посланика Сюлейман Гьокче.

Лидерът на ДПС в Кърджали Бахри Юмер обяви, че напуска поста на областен председател на партията.

Мотивите му са несъгласие с водената в момента политика на Движението. Юмер уточни, че той е един от учредителите му и винаги е следвал политиката му. Сега обаче не одобрява начина, по който лидерът Лютви Местан е бил отстранен.

Бахри Юмер обяви още, че напуска и ДПС, като подчерта, че ще продължи да работи за идеите на партията.

През последните два дни той беше неотлъчно до Местан при обиколката му в района на Кърджали.