Това стана ясно на пресконференция след извънредното заседание на Централния съвет на ДПС в къщата на Ахмед Доган в Бояна.

На мястото имаше много полиция. Делегатите от Централния съвет влизаха в т. нар. Боянски сараи при изключителни мерки за сигурност.

Те оставяха колите си извън комплекса и влизаха пеша по списък и след щателна проверка за оръжие. Достъпът беше свободен само за единици, сред които депутатът Делян Пеевски.

На влизане участниците отказваха коментар или любезно даваха воля на чувството си за хумор.

Председателски съвет ще управлява ДПС до конференцията им през месец април 2016 г. В съвета влизат Четин Казак, Мустафа Карадайъ и Рушен Риза. Това заяви пиарката на ДПС Велислава Кръстева след заседанието на ЦС на ДПС.

Тя каза още, че на заседанието на ЦС на ДПС са присъствали повече от 80% от членовете. От общо 166 членове, в залата са били 138.

„Лютви Местан беше изключен, освободен като председател на ДПС, като председател на ЦС на ДПС, като председател на ЦОБ и ПГ на ДПС. Беше отстранен от състава на ЦС и ЦОБ, беше изключен от ДПС и като член”, каза още Кръстева.

Тя подчерта и че почетният председател на ДПС Ахмед Доган е казал по време на заседанието, че такава ще бъде съдбата на всеки, който се изправя срещу националните интереси на България.

По-рано самият Лютви Местан даде извънредна пресконференция в Кърджали, на която обяви, че няма сам да подаде оставка, но очаква да получи най-хубавия подарък за рождения си ден - свободата. Днес той навършва 55 години.

Местан застана начело на ДПС през януари 2013 г. Той беше посочен за този пост лично от Доган.

Докато последният говореше на трибуната, изненадващо изскочи Октай Енимехмедов, който се опита да извърши покушение срещу него.

Кой поема управлението на ДПС?

Четин Казак е роден на 29 юли 1972 г. в Търговище. По образование е юрист, в 43-ото Народно събрание е избран от Габрово.
Бил е депутат и в предишните четири български парламента. Секретар на парламентарната група на ДПС, зам.-ръководител на делегацията на Народното събрание в парламентарната асамблея на НАТО.

Мустафа Карадайъ е роден на 8 май 1970 г. в с.Борино. Икономист, избран за депутат от Смолян.
Бил е депутат и в 42-ото Народно събрание.

Рушен Риза е роден е на 1 август 1968 г. в с.Николаевка. В сегашното Народно събрание е избран от Добрич. Икономист е, бил е депутат и в 41-ия и 42-ия парламент.

Местан: Евроатлантизмът е висша ценност, а не предателство.

Българският национален интерес от години е свързан с Европейския съюз и НАТО, а не с Русия. Не мога да бъда обвинен в изправяне срещу националните интереси на България заради защитата на евроатлантизма, се посочва в изявление на Лютви Местан, разпространено до медиите.

Декларацията на ПГ на ДПС за сваления руски самолет е най-висша проява на отстояване и защита на българския национален и евроинтеграционен интерес, според Местан.

"Като председател на ДПС и неговите централни партийни органи, както и като лидер на ПГ на ДПС, на първо място съм се ръководил от националните интереси на България и от интересите на нейните граждани - да живеят в свободно, демократично и мултикултурно общество, да се чувстват равноправни в пъстротата и различията си и никой да не бъде отхвърлян или унижаван по етнически, верски или езиков признак", посочва Лютви Местан.

Моя кауза са либералната демокрация и солидарността между всички страни - членки на ЕС и НАТО - съюзи, в чието бъдеще вярвам безусловно, заключва той.