Един от основателите на ДПС и бивш кмет на Бенковски Феим Мендерес буквално изля гнева си пред камерите с викове: "Не ви е срам, изгонихте Местан без да го изслушате! И Сталин е давал последна дума. Продадохте ни на Русия, ние искаме Европа, да живее Меркел!".

До сблъсъци не се стигна, предаде БГНЕС.

Възпоменателният митинг продължава. Тази сутрин с две последователни поклонения пред гроба на убитото момиченце Тюркян започна възпоменателната церемония в село Могиляне.

Пръв в гробищния парк пристигна вече бившият лидер на ДПС Лютви Местан в компанията на група турски дипломати, водени от посланика Сюлейман Гьокче.

С тях беше и председателят на балканските изселници "Балгьоч" д-р Юксел Йозкан. На гроба на малката Тюркян д-р Йозкан говори за необходимостта от добрите отношения между двете държави, заради факта че в Турция живее огромна маса български изселници.

Минути по-късно към тях се присъедини и главният мюфтия Мустафа Хаджи, който произнесе кратка молитва и се помоли за мир.

В групата на Местан бе и депутатът Хюсеин Хафъзов, който и на завчерашната извънредна пресконференция в Кърджали беше отново до бившия вече лидер на движението.

След края на това поклонение Лютви Местан отказа всякакъв коментар, но обеща да говори по-късно.

На възпоменанието присъстваха и положиха венци тримата съпредседатели на ДПС Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза, предаде БТА.

В Могиляне Карадайъ подчерта, че "навсякъде има бацили и вируси", визирайки Лютви Местан, но според него организмът на ДПС е силен и ще се справи с предизвикателствата.

Ръководството на ДПС изключи председателя Лютви Местан от партията на 24 декември. Той бе освободен и от парламентарната група на ДПС. Това стана ясно на пресконференция след извънредното заседание на Централния съвет на ДПС в къщата на Ахмед Доган в Бояна.

Дипломатическата автоколона и колата на Лютви Местан се изнесоха от района на гробищата в село Могиляне, но бяха последвани от другата група, предвождани от ръководната тройка на ДПС – Мустафа Карадайъ, Четин Казак и Рушен Риза.

Площадът около Тюркян чешма бе запълнен от стотици хора, дошли да почетат паметта на жертвите на възродителния процес.