От създаването си КТБ е функционирала като финансова пирамида с връх нейният мажоритарен собственик, е категоричният извод в доклада на временната парламентарна комисия, която проучи факти по казуса.

Констатациите в документа, който снощи е бил депозиран в НС, огласи пред медиите Снежана Дукова (ГЕРБ), предаде БТА.
В доклада банката е проучена в периода между 2009 и 2014 година.

Как е действала КТБ


Временната комисия е установила, че източването на частния трезор е ставало чрез свързани фирми като парите са прехвърляни без всякакви обезпечения. Дружества са били създадени с вчерашна дата, днес те получават кредити от КТБ, на другия ден ги препродават, тези активи отново се препродават и така се губи периметърът, финалът на самото действие, като всичко по един или друг начин се връща към мажоритарния собственик, описа схемата Снежана Дукова.

Тя уточни, че това бил единият принцип.

Вторият е банковите лихви по някои влогове да бъдат договаряни индивидуално за някои важни личности с много висок лихвен процент.
Това по същество е и принципът на функционирането на самата банкова пирамида, разясни депутатът.

На фирми бушони били раздадени над 3.5 млрд. лв. А за да има пари, се привличали нови и нови депозанти с нереално високи лихви.

70% от кредитите в КТБ са към фирми "бушони". За посочения период ДАНС не е правила проверки за изпиране на пари в КТБ заради "липса на достатъчно индикации за съмнения и риск", констатира докладът, цитиран и от БНР.

Доказателства и виновни

По безспорен и категоричен начин доказахме също, че всичко се е случвало пред погледа на Надзора на БНБ и на ДАНС - двете основни институции, каза Снежана Дукова.

"Те са проспали този момент и банката наистина фалира. Констатациите в доклада са много персонални. Вероятно ще ме питате за политици, не бих могла да ви кажа. Това е работа на синдиците, които в рамките на шест месеца са длъжни да публикуват всички лица, които са злоупотребили с власт или са получавали ползи от действията в КТБ", каза Дукова.

Лично за нея вина имали и одиторските фирми - три, които са правили ревизиите в банката, но прокуратурата трябвало да каже дали са прикривали или просто не са видели това, което се случва. Но индикации за фалита на КТБ е имало, това са могли и ДАНС, и надзорът на БНБ да видят с просто око, подчерта Дукова.Те, по думите й, са проспали този момент.
 
Докладът е описал и операция по изтегляне на 206 млн. лева на каса в полза на "Бромак". Това е операция, която беше оповестена от БНБ още през юли миналата година. Тогава обаче не стана ясно, че "Бромак" е поел ангажимент парите да бъдат възстановени на 30 юни с.г.  десет дни след изтеглянето и след поставянето на банката под специален надзор. Ангажиментът не е изпълнен.

След гласуването в пленарната зала докладът ще бъде изпратен в прокуратурата, за да улесни работата по делото.

Същевременно бившият премиер Иван Костов бе призован да се яви днес на разпит в следствения отдел на Софийска градска прокуратура. Той призова прокурорите да покажат договора му за преференциален депозит, за който се твърди, че е "преправен".