Той бе призован да се яви като свидетел в следствения отдел на Софийска градска прокуратура като свидетел по делото за умишлена безстопанственост срещу квесторите в КТБ.

Твърди се, че Костов е имал преференциален договор за своя депозит в КТБ (от 155 000 лева според собствените му думи- б.р.), който бил предоговорен в обикновен малко преди фалита на банката и по този начин си е спасил спестяванията.

След като излезе от разпита, който продължи около час и половина, той обаче заяви, че призовава тримата прокурори по делото - Гешев, Стоянов и Ганчева, да покажат публично неговия "преправен" договор, съобщи БТА. Костов добави, че ако не могат да го направят, и такъв не съществува, ги призовава да опровергаят публично, че има такъв договор, "защото те са прокуратура не на някой, а на всички".

Той обясни, че договорът му в КТБ не е станал от преференциален в обикновен, както се твърдеше, а е бил прекратен, "в най-благоприятните условия за банката". Костов добави, че е понесъл съответната санкция, която представлява изплащане на лихва от 0,1%. По думите му, ако е искал да навреди на банката, е можел да прекрати договора за неизпълнение на условията, което КТБ е направила, отменяйки лихвите и определяйки други такива по време на специалния надзор.

По думите му е крайно време да има съдебна реформа, за "да се спре това безчинство, което става тук". Това, което правят, е да изпълняват политическа поръчка, каза Костов, но не уточни от кого точно идва тя според него. 

"25 години вкъщи един огромен плик е пълен с призовки за разкарване на мен и моето семейство по такива инициативи на прокуратурата. 25 години различни главни прокурори са се пробвали да ме обвиняват вербално за какво ли не. Нито едно от тези неща не е стигнало до съд. Никога не е повдигано срещу мен, дори предварително производство", каза Костов. 




В отговор на въпрос в качеството му на премиер дали е щял да допусне да се влезе в КТБ с прокуратура и полиция, Костов бе категоричен:

"Разбира се, че не. Кой е луд да направи такова нещо?! Виждате ли какво стана, след като се случи това - причиняват се огромни щети на държавата". 

Според него рискът сега е, ако делото за арбитража във Вашингтон приключи във вреда на България и в полза на Оманския фонд, тогава виновната страна за ликвидацията на КТБ ще бъде българската държава и съответните институции.

"Колкото и да е неприятно на всички в България, според него отговорът на въпроса кой фалира КТБ, ще бъде даден от Вашингтонски съд", подчерта експремиерът.

През май Софийска градска прокуратура образува дело за умишлена безстопанственост срещу бившите квестори на банката Елена Костадинчев и Станислав Лютов, а премиерът Бойко Борисов призова държавното обвинение да изясни дали те са нарушили закона като са се съгласили договори за депозит с преференциални лихви да бъдат преправени на такива със стандартни условия.

От прокуратурата тогава коментираха, че ще установят всички договори, сключени с банката при преференциален лихвен процент и сумите, изплатени в нарушение на реда за удовлетворяване на кредиторите, предвиден в Закона за банковата несъстоятелност. 

Само преди два дни Софийският апелативен съд (САС) определи за начална дата на неплатежоспособността на КТБ 20 юни 2014 година - точно когато банката затвори. Така беше отменено решението на Софийския градски съд, с което за начална дата на фалита бе определен 6 ноември 2014 г. - когато БНБ отне лиценза на КТБ.
След решението на САС всички цесии, сключени след 20 юни, би трябвало да се смятат за незаконни и ще могат да бъдат атакувани в съда. Възможно е да се стигне до връщане на пари, а по последни данни тези суми надхвърлят над 1 млрд. лв.

Междувременно излезе доклад на временната парламентарна анкетна комисия за проверка на КТБ, в който се казва, че сложна схема от кухи кредити, фирми бушони и лица, свързани с Цветан Василев, е довела до източването на 4 млрд. лева от КТБ и фалита й.