Корнелия Нинова беше избрана от червения актив в Благоевград да води местната листа, но лидерът на БСП Михаил Миков настоя Вигенин да оглави листата, въпреки съпротивата срещу него. По време на гласуването той получи едва 2 гласа, след като мнозинството се обяви против неговата прозападна позиция за Украйна.

Днес на Националния съвет на БСП бяха одобрени част от листите с кандидат-депутати за предсрочните избори.

"Голяма част от предизборните листите на БСП са подредени. Водачите са избрани. Листата в Благоевград е подредена, водачът и е Кристиян Вигенин", обяви Драгомир Стойнев, зам.- председател на изпълнителното бюро на БСП, цитиран от "Фокус".

Според Миков е налице значително подмладяване на листите на БСП. По думите му 20% от участниците в тях са на възраст до 35 години, 30% са между 35 и 40 години, а само 2,5 на сто са над 65-годишна възраст. Голяма е частта на финансистите и икономистите, отбеляза той и допълни, че сред кандидатите има юристи и представители на научната интелигенция, предаде БТА.

На заседанието е било прието обръщение към водачите на листите и председателите на областните съвети за повишена отговорност по време на кампанията, както й за специално внимание към хора в листите, които биха могли да уронят престижа на БСП и коалиция "БСП - лява България".

Листите за трите софийски района - 23-и, 24-и и 25-и, и Хасково ще бъдат одобрени на заседанието на Националния съвет в събота, каза преди заседанието пред журналисти Ангел Найденов, предаде БТА.

Той уточни, че в събота ще бъде утвърден и водачът на листата в Габрово.
Той ще бъде издигнат на мястото на Йордан Стойков, който пострада тежко при катастрофа.

В отговор на въпрос Найденов заяви, че не е обсъждано името на Кирил Добрев като евентуален водач на листата в Габрово. Добрев се отказа да води листата в София-област, след като ръководството спусна тя да бъде оглавена от Корнелия Нинова.

Проблемът за листите в София и идва от това, че столичните социалисти предпочитали вместо коалиционни партньори в тях да влязат хора от т.нар. гражданска квота, като лекари и генерали.

В 25-и район например, където водач по традиция е лидерът на партията, второто място е планираното за председателя на "Български социалдемократи" Георги Анастасов. Срещу това обаче възразява издателят на в. "Дума" и председател на сдружението "Русофили" Николай Малинов, който е нареден на второ място от Градската конференция, съобщи "Дневник".

В Хасково пък имало противоречия между местната организация и тази в Димитровград кой точно да влезе в листата.

Михаил Миков ще е единственият кандидат, който ще води две листи – тази в 25-и избирателен район в София и във Видин. Мая Манолова ще води листата в Кюстендил, Атанас Мерджанов в Ямбол, а в Пловдив партията залага на Георги Търновлийски.

Междувременно от ГЕРБ вече са готови с всички водачи на листи


АНКЕТА: Да минават ли кандидат-депутатите тест за интелигентност?