Теми от дневния ред на Европейския съюз, европейската перспектива на страните от Западните Балкани, охраната на външните граници на ЕС, както и въпроси на двустранното сътрудничество между България и Франция, се очаква да бъдат сред акцентите по време на срещите на френския президент у нас.

На 6 юни премиерът Борисов се срещна с Макрон в Париж и той му обеща да подкрепи усилията на България да се сближи и дори да се интегрира в еврозоната и Шенгенското пространство, когато всички критерии бъдат изпълнени.

Тогава Макрон заяви пред Борисов, че ще посети България преди края на годината. Премиерът ни обаче уточни, че френският президент ще дойде през август.

"Както обявих в предизборната си кампания, аз искам по-голяма европейска интеграция, съчетана с отворени врати за всички страни, които искат да участват в тази интеграция", заяви Макрон след едночасов разговор с Борисов.

"Забелязах у премиера Бойко Борисов истински европейска нагласа и това ме радва", каза Макрон.

Президентът на Франция казал на Бойко Борисов, че и той, след Дейвид Камерън и Виктор Орбан, иска да види оградата на границата ни с Турция. Това разкри дни след срещата пред министрите си министър-председателят

На 25 юни президентът Румен Радев се срещна с Макрон в Брюксел, където европейските лидери бяха за срещата на върха на НАТО. Радев поздрави лично Макрон за убедителната му победа.


КОМЕНТАР: Иде ли български Макрон? Дали ни е притрябвал?