Мъж, нападнал с нож дете в София, е отведен в лечебно заведение със спешен прием, за да бъде предаден на дежурен лекар за лечение, съобщиха от Софийска районна прокуратура (СРП).

Прокурорската преписка е образувана по повод подаден сигнал от бащата на В.С. до СРП от 10 юни и не е свързана с медийните публикации за нападнато дете от 17 юни, по отношение на които към настоящия момент няма докладвана преписка в прокуратурата, става ясно от съобщението.

Установено е идентичност на лицето от разпространените публикации в средствата за масова информация и гражданина, срещу когото е подаден сигнала от 10 юни. Става въпрос за лице, живущо в гр. София, ж.к. "Люлин", спрямо което са налице данни, че страда от психично заболяване и е опасно за околните.

На 12 юни по указания на прокурор при СРП е възложена незабавна проверка, в рамките на която лицето е установено и задържано за предприемане на специализирани медицински грижи за овладяване на спешното му състояние.

Предстои да бъде преценена необходимостта от вземане на решение за провеждане на задължително лечение от страна на ръководителя на лечебното заведение, в което е настанен В.С., с мотивирано искане до Софийски районен съд.

По-рано днес майката и момичето, което е жертва на последната му агресия, разказаха, че нападението е станало на пейка пред блока, в който живеят.

"Задържаха го за 24 часа, а на другия ден ми се обадиха от "Детска педагогическа стая", за да разпитат детето", каза жената

По думите ѝ, когато отишла да вземе дъщеря си, за да отидат до 9-о РУ на СДВР - мъжът си бил вкъщи и стоял в съседния вход гол до кръста.

Въпросният психично болен мъж тормозел хората от блока от 10 години насам, прибирали го от полицията, следвало лечение и няколко месеца по-късно отново изпадал в кризи.

По повод този случай на нападение на психично болен адвокатът по медицинско право Мария Петрова попита защо заболяването се бърка с престъплението и държавата абдикира от функциите си, като прехвърля проблема на лекарите.