Преди два дни министърът на финансите Симеон Дянков съобщи, че Парламентарната група на ГЕРБ предлага допитването да бъде финансирано пропорционално от държавната субсидия на партиите. Ако това стане, резервът, който все пак е предвиден в бюджета за референдум, ще отиде за здравеопазване, социални нужди и култура, увери той.

"Казал съм нещо, което накара Дянков много да се радва - парите за референдума да се разделят пропорционално между политическите партии. Примерно ГЕРБ дава 8 милиона от държавната субсидия, БСП да даде 5, пропорционално колкото се пада, математиците да сметнат. Защото ние да ощетим пенсионерите, учителите, докторите, или инфраструктурата или военните, или полицаите, или строежа на съда, за безумията, които Станишев е сътворил", е заявил Борисов пред министрите.

"Ние щом искаме да направим нещо такова, защо да пипаме държавния бюджет. От дотациите на политическите партии, ето сега ви заявявам - ГЕРБ ще даде тези пари от държавната субсидия колкото ни се пада пропорционално. Няма да правим предизборна кампания, ще спестим тези пари, ще ги дадем за референдум, за да не взимаме парите на децата. Тук ще видите кои партии са искрени за референдума и какво ще кажат: Дянков да намери пари. Дянков трябва да ги вземе от пенсионерите, трябва да ги вземе от учителите, от лекарите, от всички съсловия. Затова няма да ги взимаш, а ние, ето ГЕРБ дава най-голямата вноска за референдума", заръчва още премиерът.

Той уточнява, че е използвал времето на министрите да им каже всичко това, защото може да ги срещнат журналисти и да ги питат, а те да са улисани в своите персонални задачи и да не знаят какво е неговото решение.

Борисов предлага още на извънредно заседание на парламента да бъде обсъден текстът за референдума.
Самият текст на референдума е противоконституционен. Сиреч БСП, тези, които обясняваха дълго и напоително, че ГЕРБ не притежава добри юристи, те задават въпрос, който по Конституция е противоконституционен и ако се съберат 50 депутати и го атакуват пред Конституционния съд, референдумът ще падне", заявява премиерът.

По думите му всъщност Станишев разчита на това.
"Той знае, че не е подписал „Белене”. Той знае защо не го е подписал. Той на аерогарата се изпусна, че не е бил изгоден към тогава. Понеже медиите изцяло го обслужват в момента само Канал 3 го излъчи, мисля, всички други го потулиха. Защото оттогава досега нищо не се е променило, за да стане изгоден”, добавя Борисов.

„Ако ГЕРБ в момента им каже, ние като гласуваме с вас този текст, също ще подкрепим нещо, което в закона го пише, че не е конституционно. Тогава Меглена Кунева ще излезе и ще каже: ГЕРБ и БСП неконституционно поискаха референдум. А за обикновения зрител, или читател, или слушател, за обикновения гражданин, който се информира от медиите, ще остане, че БСП са искали референдум, ама ГЕРБ с някакъв трик не е допуснал референдум”, разсъждава още преимерът.

Той добавя, че е помолил депутатите това да бъде разяснено ясно и точно на всички.
"ГЕРБ да подкрепи точно текста, който предлага БСП. Ако господин Корнезов (червеният депутат Любен Корнезов е бивш конституционен съдия - б.р.), който поне няколко пъти съм го слушал да се изказва като висш юридически капацитет, има доблест да каже от трибуната на парламента, че този текст не е конституционен и да предложат текст за референдум, защото ние сме за референдум, но да направят текст, който да е конституционен. Станишев явно нали са му казали, че е наговорил куп глупости и сега почва да иска да променяме Закона за референдумите, закона, който те са си направили. Този, който казваше, че ние сме с лобистки закони”, изтъква Борисов.

Той коментира и изказването на Сергей Станишев, че строежът на АЕЦ не е като строеж на селски пътища, както и, че не премиерът, а шефът на НЕК подписват договор за АЕЦ „Белене”. Така лидерът на БСП отговори на нападките на ГЕРБ, че когато беше министър-председател не е стартирал проекта, а сега настоява за това.

„В желанието си всеки ден да е в медиите месеци наред, а няма кой да му каже да гледа тази постановка „Език мой, враг мой”. "Защото вчера казва, че да отрежеш, визираше ме мен, че откриваме селски пътища, аз вярно че съм открил и много селски пътища между села, които никога не са имали пътища и затова цялото население е излизало да се радва. Сега времето застудя, Лили, подсети ме да си сложа пуловера, дето съм обещал на тази бабка, която ми го оплете. Те не са имали никога път там", добавя премиерът.