Ако Народното събрание не приеме предложението на ГЕРБ, в бюджета има заложен резерв, каза Дянков на пресконференция в Министерския съвет по повод приетия днес от кабинета Бюджет 2013 година, предаде БТА.
Според експертни разчети нужните средства ще са между 20 и 30 млн. лева.

"Ако парламентът приеме предложението на ПГ на ГЕРБ референдумът да се финансира от политическите партии, този резерв ще отиде към социални дейности. Тези средства ще отидат за здравеопазване, социални нужди и култура. Част от тях ще бъдат насочени и към Фонда за лечение на деца в чужбина", каза министърът.
Той уточни, че въпросът ще се реши при дебатите в парламента в следващите месец-месец и половина, цитира го "Фокус".

Засега няма коментар от останалите партии.

Вчера от БСП съобщиха, че ще предложат да бъде направена в промяна във въпроса, който зададоха при подписката за събиране на гласове за референдума. Социалстите ще настояват хората да бъдат питани дали искат АЕЦ "Белене" да се изгражда с държавно участие, вместо като частен проект, каквото предлагаха от ГЕРБ.

Президентът Росен Плевнелиев ще се консултира с парламентарно представените политически сили за постигане на съгласие за формулировката на въпроса, който предстои да бъде подложен на референдум, съобщиха по-късно от прессекретариата на държавния глава.
Според държавния глава, предстоящият референдум е тест за демокрацията, трябва да се проведе в интерес на гражданите и не бива да бъде отлаган заради политическо противопоставяне и административни процедури.

Президентът счита, че по начина, по който ще протекат дебатите по формулирането на въпроса, както и от самия въпрос, ще проличи отношението на политическия елит към пряката демокрация.
"Държавният глава настоява за сериозен и експертен дебат, за да могат гражданите да направят своя информиран избор. Според президента, при изпълнение на тези условия, независимо от крайния резултат или от броя на гласувалите, референдумът ще се превърне в успех на българската демокрация", пише в съобщението.

Консултациите ще започнат в петък в 12.50 часа на "Дондуков" 2 с ръководството на БСП, като инициатор на подписката за референдума. Следват срещите с политическите ръководства на ГЕРБ, ДПС, Синята коалиция и "Атака".

Ще гласувате ли на референдума - анкета