Утре железничарите със сигурност отново ще стачкуват, но може в неделя стачка да няма, каза председателят на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев.

Председателят на Съвета на директорите на БДЖ Владимир Владимиров заяви от своя страна, че по-рано от утре няма да има окончателно решение, а директорът на дружеството Йордан Недев допълни, че до споразумение ще се стигне утре или най-късно в неделя. Така новата седмица може да започне без стачка в железниците, но с нов Колективен трудов договор.

Единственото, за което не са се разбрали двете страни до момента, е чл. 19 в КТД, който не позволява работодателят да уволнява хора без съгласието на синдикатите в съответното предприятие.

Страните са се договорили от 1 юни 2012 г. да бъде разработена и внедрена бонусна система в заплащането на железничарите. 
Дотогава падане на доходите няма да има, а след това ще се въведе диференцирано плащане. "То ще доведе до много по-голяма мотивация в БДЖ да започнат работа повече млади хора. Не е тайна, че железницата е застаряваща структура", припомниха нейните ръководители.

Бонусната система, която на практика ще замени сегашните надбавки към заплатите, които са уравниловъчни, ще се разработи съвместно от работодатели и синдикати със съдействието на външен консултант. За нея ще се търси вариант за включване и на европейско финансиране.

За 2000-те работници, които трябва да бъдат съкратени, ръководството каза, че се стреми да разреши така проблема, че те да напуснат доброволно с компенсация от шест брутни заплати. До момента 824 души са изявили желание да напуснат компанията.

Между 1 - 1,5 млн. лева са загубите от стачката в БДЖ до днешния девети ден, уточни изпълнителният директор Йордан Недев, цитиран от БТА.
"Доволен съм от срещите до сега и те показаха, че срещу нас, а и срещу тях има мислещи хора", заключи пък Владимир Владимиров.

По отношение на спецоперацията за измами в Националната компания "Железопътна инфраструктура" синдикалистът Петър Бунев заяви, че е убеден, че такава операция трябва да има и в БДЖ, предаде БГНЕС. Той допълни, че не е изненадан от случвалото се в НКЖИ. 
Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев лаконично каза, че напълно подкрепя действията на прокуратурата.