Разговорите продължиха над 5 часа, а Владимиров допълни, че ако бъде намерено решение, то ще бъде от полза на работниците, предаде БТА.
Ръководството на БДЖ ще изработи график за погасяване на задълженията, предоставяне на работно облекло и обувки.

Синдикалистът Петър Бунев потвърди, че днешните преговори са били конструктивни. Това, по което двете страни не се споразумяха, са исканията, залегнали в Колективния трудов договор от 2009 г., по който ръководството даде някои алтернативни предложения.
Синдикатите не желаят да предоговарят две основни неща в него - защитата от уволнения и доходите на железничарите.

Изпълнителният директор на БДЖ Йордан Недев потвърди за конструктивните преговори, но е категоричен, че КТД от 2009 г. в този си вид води дружеството към разруха и той категорично няма да го подпише.

"Препъни камъните" в преговорите са два. Първият е намаляване на разходите на дружеството като кризисна мярка - за сметка на допълнителните възнаграждения на работниците и въвеждането на бонусна система въз основа на изработеното през годината. Недев подчерта, че не става въпрос за намаляване на заплати, а само отлагане на плащания, с цел "прескачане на пропастта". Той обясни, че на практика намалението засяга парите за прослужени години - от 1 на 0,6 процента.

Три пъти по-малко става плащането на изминати километри, а с една четвърт се редуцира плащането за нощен труд спрямо това, което е в момента. Всички спестени от това пари да се съберат във фонд с ресурс от 10-15 млн. лева, с който да се оперира през годината и в края й да се раздадат на служителите, предлагат от ръководството на железницата.

Владимир Владимиров предложи схемата за новите плащания да бъде изработена съвместно със синдикалистите.
"Ако синдикатите се съгласят на тези рестрикции, догодина ще изведем железницата от кризата и доходите на служителите й ще се стабилизират", каза Йордан Недев.

Синдикатите са съгласни да няма уравниловка, но не могат да приемат и намаление с около 100-200 лева месечно, какъвто е размерът на допълнителните възнаграждения - за нощен труд и определен пробег километри.

Преговорите бяха прекратени, за да могат синдикалните лидери да съгласуват новите предложения със стачкуващите. Те ще бъдат подновени утре следобед, решиха участниците в тях.
Междувременно ефективната стачка продължава.

На 7 декември от 11.30 часа ще се състои съдебното заседание по законността на стачката, съобщи Владимир Владимиров, председател на Съвета на директорите на БДЖ.