КАТ да не регистрира коли, които не отговарят на екостандартите, не само в София, но и в цялата страна. Такава идея има държавата, която ще купи газанализатори за всички пунктове на КАТ в страната. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

Министър Димов обясни, че ще се опита да намери финансиране от ЕК, МВР да може да бъде бенефициент по ОП "Околна среда" и да се отпуснат средства за всички останали 27 пункта.

Вижте снимки >>>

Кметът на Столична община Йорданка Фандъкова коментира, че на Пътна полиция са предоставени седем газанализатора, закупени от общината на стойност 70 хил. лв. Тя допълни, че в рамките на един месец КАТ ще дадат възможност на шофьорите да проверят нивата на замърсяване от автомобилите им, без да бъдат санкционирани.

Началникът на отдел "Пътна полиция" към СДВР комисар Тенчо Тенев допълни, че има два мобилни газови анализатора, които ще бъдат поставени в патрулни автомобили. Той обясни, че когато се отчетат стойности над допустимите, ще бъде съставян акт и автомобилът ще бъде спиран от движение.

Комисар Тенев каза още, че се е завишила регистрацията на автомобили, като на 28 декември е достигнала своя пик от 1465 регистрации.

Газанализаторите ще бъдат използвани в каналите за регистрация, където се измерват газовете. МПС, което не отговаря на изискванията, няма да може да бъде регистрирано. Това обясни и зам.-директорът на СДВР старши комисар Антон Златанов.

Попитан колко са кражбите на катализатори за последната година той коментира: „През годините кражбите на катализатори намаляват. Преди 4-5 години имаше много голям бум на свалянето на катализатори, особено през нощта от паркирани коли. В момента са в пъти по-малко“.

В отговор на въпрос очаква ли се след мерките с газанализаторите кражбите да се увеличат ст. комисар Златанов обясни: „Успоредно с това предприемаме и мерки всички патрули през нощта да обръщат внимание на паркингите, особено в първите месеци на стартирането на инициативата“.