Вчера американският президент Барак Обама оповести преразглеждане на американската политика спрямо Куба. Двете държави възстановяват дипломатическите си отношения след повече от 50 години.

Кубинците се надяват, че това позитивно развитие в двустранните отношения ще промени начина им на живот на фона на икономическия упадък в държавата, предаде АФП, цитирана от "Фокус".

Сега повече граждани на САЩ ще могат да пътуват за Куба, част от търговията ще бъде улеснена, разрешава се износът от САЩ за Куба на телекомуникационна апаратура и услуги, американски банки ще могат да откриват кореспондентни сметки в кубински банки и др.

„Животът на всички ни ще се промени”, възкликват щастливо кубинци.

Вижте снимки >>>

В стария град на столицата Хавана, където радостни групи хора излязоха по улиците, фразата „исторически ден” беше произнасяна от мнозина, след като 50-годишната Студена война между САЩ и Куба започна да дава признаци за своя край.

„Побиват ме тръпки”, каза 52-годишният Ернесто Перез, който работи в кафене в центъра на столицата на Куба Хавана.

Има обаче и недоволни от решението - кубинци излязоха на протест срещу възстановяването на отношенията със САЩ.

"Студената война умря в сряда. Смъртта й беше предсказана, но все пак се оказа шок", пише в. "Вашингтон пост".

Колкото и политическо напрежение да предизвиква решението на Обама в САЩ, обявените от него промени ще имат много по-дълбок ефект върху Куба, подчертава в. "Ню Йорк таймс".
Изолацията от САЩ е помогнала за формирането на икономиката, политиката и дори чувството за национална идентичност на острова.

Експертите казват, че промяната ще донесе поток от нови парични средства на острова и може да даде нов живот на икономиката.

"Както съм казвала и преди, най-добрият начин да донесем промяна в Куба, е да покажем на народа й ценностите, информацията и материалните удобства на външния свят", коментира бившият американски държавен секретар и потенциален кандидат за президентския пост Хилари Клинтън, подкрепяйки решението на Обама.

Конгресмени и от двете основни политически партии в САЩ подложиха на критики президента Барак Обама за промяната на отношенията с Куба, но американците като цяло са склонни към подобряване на отношенията, показва проучване на Ипсос, цитирано от Ройтерс.

"Завоят в политиката отразява факта, че Америка и ценностите които тя защитава, са в отстъпление и упадък", заявиха в декларация сенаторите Джон Маккейн и Линдзи Греъм, два от водещите републикански гласове относно външната политика на САЩ.

По-малко от 20 на сто от американците са против установяването на дипломатически отношения с Куба, показва анкетата с участие на 31 хиляди души.

Над 40 на сто от запитаните подкрепят сближаването, 39 на сто са били несигурни.

В близкия до Куба щат Флорида 47 на сто поддържат установяването на дипломатически отношения, а 22 на сто са против.
Данните за проучването са били събрани преди това, в интервала между 10 юли и 9 октомври.

"Резултатите може да помогнат на Обама да убеди Конгреса да вдигне ембаргото от Куба", заяви Джулия Кларк, експерт в Ипсос.

Тя прогнозира, че вече голямата обществена подкрепа за решението на президента ще продължи да нараства.