Ужас на варненските плажове

stat
09:33  |  15 май 2008 / Автор Надежда Христова /  
Точно на южния плаж днес Росен Марков откри летния (ловен) сезон с паметник на гларуса ”Дончо” Точно на южния плаж днес Росен Марков откри летния (ловен) сезон с паметник на гларуса ”Дончо”
Сн.: БГНЕС

Двата варненски плажа – Офицерския и Южния са с влошени микробиологични показатели на водата, които не съответстват на задължителните норми за качеството на водите за къпане.
Това показват първите проби на морската вода, взети през април, преди началото на пиковия сезон, съобщи Веселина Божилова, главен инспектор в РИОКОЗ-Варна, цитирана от БГНЕС.
Въпреки че няма видими следи, може да се говори за фекално замърсяване на Офицерския плаж, каза д-р Божилова. Тя допълни, че резултатите не са драстични като предното лято, но са необичайни за това време на годината. От РИОКОЗ-Варна веднага са изпратили уведомителни писма до община Варна, Областна управа и Басейнова дирекция. На този етап не се налага да бъдат взети мерки за забрана на къпането на двата плажа, коментираха от здравната инспекция.
Евентуалните причини за замърсяването са фекалиите, които изтичат от Шокърския канал в Морската градина, както и пробита канализация от многобройните строежи в близост до плажната ивица.
Необходими са спешни мерки, за да не се провали сезона, коментират експерти. За разлика от варненския плаж, пробите от морската вода на юг от “Аспарухово” до Бяла са много добри, съобщи още д-р Божилова.
РИОКОЗ-Варна извършва мониторинг на морската вода два пъти месечно в 23 пункта от плажа на "Панорама" до Бяла. Стойностите на показателите, които се измерват според Наредбата за качеството на водите за къпане, попадат в препоръчителни и задължителни граници, като задължителните са по-либерални. Дори и да са извън задължителните норми, ако се окаже, че няма здравен риск, къпането не се ограничава. По време на активния летен сезон ще се взимат по четири проби на местата, които са били проблемни през миналата година, съобщи още д-р Божилова.
Последно в


Учени подреждат пъзела ”българско наследство”

12 научни и културни институции се обединяват, за да наредят пъзела на българското наследство чрез изграждане на Център за върхови постижения.