Това съобщиха от общинската администрация, цитирани от БТА.
Основано е дружество "Литекс моторс", в което участват Корпоративна банка и ловешкият бизнесмен Гриша Ганчев. Дружеството ще има капитал от 20 000 000 лева, в който делът на банката ще бъде осем процента. Предмет на дейността на "Литекс моторс" ще бъде проектирането и производството на леки автомобили, мотори, мотопеди и други превозни средства, внос и търговия с резервни части и аксесоари, горива и масла, автосервизна и ремонтна дейност, сглобяване, тунинг, вътрешно- и външнотърговска дейност.
Най-вероятно в Ловеч ще се сглобяват китайски коли от марката "BRILLIANCE", добре познати на европейския пазар. Колите, които ще се произвеждат в града, ще бъдат предназначени за пазара както у нас, така и в съседните балкански държави. По неофициална информация в новия завод ще се произвеждат джипове, които ще се продават за 10 хил. долара. Най-скъпите возила с всички екстри ще са по 20 хил. долара.
Очаква се в предприятието да бъдат разкрити около 2000 работни места.
* По-възрастните добре си спомнят как в ловешкия завод "Балкан" успешно се сглобяваха марки "Москвич" (1966 - 1990 г.)и "Пирин-Фиат" 850 и 124 (1967 - 1971 г.).
Вижте снимки на брилянси