Специализираната прокуратура извършва следствени действия в София и страната във връзка с дейността на приватизирания завод "Полимери" АД, съобщиха от прокуратурата.

Днес следователи от Отдел "Следствен" на Специализирана прокуратура извършват процесуално-следствени действия на адреси в София и страната - претърсвания и изземвания, обиски на лица и разпити на свидетели в рамките на образувано досъдебно производство за извършени престъпления по чл. 321,ал.6, чл. 255, 253, 212 и 203 от Наказателния кодекс, които са за организирана престъпна група, за данъчни и финансови престъпления, длъжностно присвояване в особено големи размери.

Разследването е свързано с дейността на приватизирания завод "Полимери" АД.

По непотвърдена информация Николай и Евгения Баневи са задържани. Баневи са били разпитвани във Франция към 8,30 часа тази сутрин, но вече са в резиденцията си в Бояна. По-късно се оказа, че информацията им за завръщането не е вярна. Dir.bg успя да се свърже с майката на Николай Банев, Мария Банева, която заяви, че все още не се е чула със сина си. Но ги очаква да се приберат в България. Тя помоли да не бъде безпокоена, тъй като съпругът й е зле и в момента с него е по болници.

Снимка: Булфото

Завод "Полимери" бе приватизиран от дружеството на Баневи и не работи от 2010 г. Заводът бе обявен в несъстоятелност. Тогава Николай Банев обвини управляващите за краха на завода. След години на безстопанственост, белязани от аварии с опасни субстанции, изоставени на площадката на предприятието, активите му бяха купени от фирма за метали "Хъс", която обяви, че ще прави нов химически завод.

На територията на завода все още се намират два резервоара с опасния химикал трихлоретан, за който Банев твърдеше, че никога не е бил част от приватизационната му сделка. Тъй като съдовете са силно корозирали, градът на няколко пъти беше заплашван от екологична катастрофа.

Миналата година правителството отпусна 15 млн. лв. от бюджета за транспортирането и обезвреждането на химикала. Поръчката беше спечелена от консорциума "Ви Пи - Инд - Еко", а извозването на трихлоретана за обезвреждане във Франция започна в началото на тази година.