Според местни медии временният увеселителен парк в Гандия е бил затворен за посетители при връхлитането на торнадото. Всички пострадали са работници, като 15 от тях са със сериозни наранявания.

Наводненията, предизвикани от проливни дъждове, пък отнеха живота на осем души в южна и югоизточна Испания, а стотици хора в автономните области Андалусия и Мурсия бяха евакуирани, предаде ДПА. Повечето от загиналите са били открити в автомобили. Предполага се, че хората не са успели да излязат от колите си, когато са били настигнати от потока вода, предадоха ИТАР-ТАСС и "Фокус", позовавайки се на местните власти.

Четирима са починали в Андалусия, а трима - в Мурсия. 9-годишно момиче е сред загиналите.

Близо 200 литра на квадратен метър паднаха в Кадис, Андалусия, съобщи вестник "Ел Паис". Наводненията са нарушили автомобилния и железопътен трафик. Пътищата са повредени - два магистрални моста са се срутили, а в прелелите води се виждат автомобили.

Спасители използват гумени лодки, за да достигнат до засегнатите. Стотици войници са мобилизирани да помагат. Жители на Арчидона, Андалусия са спасявани от покривите на къщите си с хеликоптери. Някои селища са откъснати от света заради наводненията, каза лидерът на провинциалното правителство в Малага Елиас Рендодо. В някои общности водите стигат до 4 метра над нормалното ниво на реките, добави служителят.

От град Алора и още четири населени места в провинция Малага бяха евакуирани над 5000 души.

През последните дни проливни дъждове във Великобритания причиниха смъртта на шестима души. В много райони още в сряда паднаха до 40 милиметра валежи. Месечната норма на валежите в страната за месеца бе надхвърлена само през последните три дни. Десетки хора бяха евакуирани. Много училища остават затворени.

Вижте още снимки от бедствията