Украинската армия съобщи, че силите ѝ са убили десетки руски войници и са унищожили два склада за боеприпаси в боевете за Херсонска област. Областта е основната цел на украинската контраофанзива на юг и има много важно значение за снабдяването на руските войски, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Движението на влакове над река Днепър е прекъснато, съобщи южното командване на украинската армия, което вероятно ще откъсне още повече руските сили западно от реката от снабдяването им от окупирания Крим и от изток.

С помощта на далекобойни ракетни комплекси, доставени от западни страни, Украйна успя през последните седмици да повреди тежко три моста над Днепър, отрязвайки града Херсон и - по оценки на британски представители от сферата на отбраната - поставайки по този начин разположената на западния бряг на реката 49-та армия на Русия в изключително уязвимо положение.

"В резултат на установяването на огневи контрол над основните транспортни коридори в окупираната територия движението на влакове по железопътния мост над Днепър е невъзможно", заяви командване "Юг" на украинската армия.

То допълни, че в боевете през вчерашния ден в Херсонска област са загинали над 100 руски войници и са унищожени седем руски танка.

Херсон беше първият голям град, превзет от руските войски след инвазията на 24 февруари.

Първият заместник-ръководител на областния съвет на Херсон Юрий Соболевски каза на местните жители да стоят далеч от руските складове за боеприпаси.

"Украинската армия мощно настъпва срещу руснаците и това е само началото", написа той в приложението Телеграм.

Областният управител на Херсон Дмитро Бутри заяви, че особено тежко засегнат от боевете е Бериславски окръг. Берислав се намира на другия бряг на реката, северозападно от Каховската водноелектрическа централа.

"В някои села няма и един дом, който да е останал непокътнат, цялата инфраструктура е унищожена, хората живеят в мазетата", написа той в Телеграм.

Изнесените данни не могат да бъдат проверени.

По-рано през седмицата представители на проруската администрация на Херсонска област отхвърлиха западните и украинските оценки за положението в региона.

По-рано днес британското министерство на отбраната съобщи, че Русия вероятно е изградила два понтонни моста и фериботна система, за да компенсира щетите по околните мостове, нанесени при украинските удари по тях.

Поставените от Москва власти в окупираните територии на Южна Украйна вероятно се готвят да организират референдуми по-късно тази година за присъединяване към Русия и "вероятно принуждават населението да дава личните си данни, за да изготвят избирателни списъци", допълни военното ведомство на Обединеното кралство.

Руският заместник постоянен представител в ООН Дмитрий Полянски предупреди пред Съвета за сигурност западните страни да не снабдяват Киев с далекобойна артилерия и реактивни системи за залпов огън с ракети земя-земя, защото това измества "временната защитна линия" още по на запад и "по този начин в още по-голяма степен изясняват задачите и целите на специалната военна операция", която той определи като "денацификацията и демилитаризацията на Украйна ще бъдат проведени в пълен обем".