Украинската армия е нанесла снощи големи щети на стратегически мост, който е от значение за доставките за руските сили, окупирали южни части на Украйна. Това съобщи Кирил Стремоусов заместник-ръководител на назначената от Москва администрация на Херсонската област, цитиран от АП и БТА.

По думите му мостът "Антоновски" над река Днепър не е разрушен, но платформата му е осеяна с дупки, които не позволяват придвижване на превозни средство по него. Стремоусов уточни, че мостът е поразен с изпратените от САЩ ракетни системи за залпов огън HIMARS.

Говорителка на Оперативното командване "Юг" към украинските въоръжени сили потвърди поредния удар по моста "Антоновски", допълни Укринформ. По думите на говорителката Наталия Гуменюк ударът е бил с хирургическа точност и е целял деморализиране на врага.

Съоръжението с дължина 1,4 км получи сериозни повреди и миналата седмица след няколко украински удара. То бе затворено за камиони, но пътнически автомобили продължиха да минават по него до снощната атака.

Мостът "Антоновски" е основен за прекосяването на Днепър в Херсонската област. Другият вариант е язовирната стена на водноелектрическата централа в Каховка, която бе обстрелвана миналата седмица от украинските сили, но остана проходима за превозни средства.

Ударите по пътна инфраструктура затрудняват доставките на Русия за силите им в региона, подложен на постоянни контраатаки от украинска страна, посочва АП.

Съветникът на ръководителя на украинската президентска канцелария Михайло Подоляк саркастично коментира руската реакция на обстрела на моста "Антонов" в Херсон от украинските въоръжени сили.

"Можете да наречете Антоновския мост руски обект на противовъздушната отбрана, който успешно прехваща всички украински ракети, но не можете да се скриете от реалността - нашествениците трябва да се научат да плуват през Днепър. Или да напуснат Херсон, докато все още е възможно. Трето предупреждение може и да няма", пише той в Туитър.