Стотици мигранти са щурмували граничните огради, отделящи северноафриканския испански анклав Сеута от Мароко, предаде Асошиейтед прес, на която се позова БТА.

Полицията в Сеута предполага, че около 400 мигранти са проникнали на испанска земя при щурма тази сутрин.

Африканци от страни на юг от Сахара, живеещи незаконно в Мароко, всяка година се опитват да стигнат до Европа, като се покатерват по високите 6 метра огради от бодлива тел, обграждащи Сеута и другия северноафрикански испански анклав Мелиля.

Днешният масиран щурм засилва натиска върху испанските власти заради миграционната вълна напоследък. Вчера пък 175 мигранти бяха спасени край бреговете на Испания. Мигрантите са били открити в Гибралтарския проток при 14 спасителни операции.

По данни на Международната организация по миграция (МОМ) от началото на годината в Испания са пристигнали над 22 700 мигранти - три пъти повече в сравнение със същия период на миналата година. Близо 20 000 от тях са пристигнали по море. През тази година Испания задминава Италия и Гърция по брой пристигнали мигранти.

Същата организация обобщи, че броят на мигрантите, пристигнали в Европа през Средиземно море от началото на 2018 г., е надминал 50 000 души. Над 1400 са загинали или са безследно изчезнали.