Турските власти са арестували германски гражданин по обвинение, че е извършвал "терористична пропаганда" в социалните мрежи, предаде АФП, като се позовава на турската информационна агенция Ихляс.

Мъжът е бил задържан вчера от полицията за борба с тероризма в окръг Хатай (Южна Турция). Той е бил изправен пред съдия, който е решил задържаният да бъде поставен в предварителен арест до началото на процес срещу него.

Германският гражданин, чието име не се съобщава, е обвинен, че извършвал пропаганда в социалните мрежи в полза на Кюрдската работническа партия (ПКК), разглеждана като терористична организация от Турция, ЕС и САЩ.

След края на извънредното положение, от юли в Турция бяха въведени нови антитерористични мерки.

Отношенията между Германия и Турция силно се влошиха след опита за преврат в Турция през юли 2016 г. Берлин остро критикува мащабните чистки, предприети от турските власти след опита за преврат, което предизвика гнева на Анкара, отбеляза АФП, цитирана от БТА.

При тези чистки редица германски граждани или лица с двойно гражданство бяха задържани в Турция. Такъв е случаят с германския журналист от турски произход Дениз Юджел, който бе освободен условно през февруари, след като остана повече от година под арест в Турция.

От няколко месеца двете страни полагат усилия да успокоят напрежението в двустранните отношения. Германия обяви миналата седмица отмяна в близко време на въведените от нея символични икономически санкции срещу Турция и смекчи препоръките към германски туристи, искащи да посетят Турция.