Началникът на американските въоръжени сили генерал Марк Мили оцени жертвите на руската армия в Украйна на над 100 000 войници, убити и ранени, и допълни, че броят на загубите на войските на Киев във войната "вероятно" е подобен, предаде Ройтерс.

Данните не могат да бъдат потвърдени по независим път, уточнява БТА.

Но споменатият от Мили брой на жертвите в Украйна е най-високият, който САЩ са оповестявали от началото на конфликта, и той бива съобщен в момент, когато в боевете е възможно да настъпи затишие заради предстоящата зима, което от своя страна според експерти може да създаде възможност за преговори.

На въпрос какви са изгледите пред дипломацията в Украйна Мили, който е председател на Съвета на началник-щабовете на американските въоръжени сили, отбеляза пред Икономическия клуб на Ню Йорк, че по време на Първата световна война преждевременният отказ от преговори е увеличил човешките страдания и е довел до още милиони жертви.

"Затова когато има възможност да се преговаря, когато може да се постигне мир, използвайте този момент", каза генералът.

Вчера Русия обяви, че войските ѝ ще се изтеглят от западния бряг на река Днепър в района на стратегическия украински град Херсон, което е сериозен неуспех за Москва и може да се окаже повратна точка във войната.

Според някои експерти поредният неуспех на Русия може да позволи на Украйна да преговаря от позиция на силата, докато други са на мнение, че Москва може да използва възможни преговори, за да спечели време така, че да освежи и преоборудва силите си за ново настъпление напролет.

Мили посочи, че по първоначални данни руските войски действително се изтеглят от Херсон. Но той предупреди, че може да отнеме време, докато изтеглянето завърши.

"Няма да стане за ден-два, ще са им нужни дни, а може би и седмици, за да изтеглят войските на юг от реката", каза генералът. По негови оценки числеността на силите на Русия в този район, които в момента се намират на север от Днепър, е 20 000-30 000 души.

По думите на Мили конфликтът дотук е превърнал някъде между 15 и 30 милиона украинци в бежанци, а загиналите украински цивилни вероятно възлизат на 40 000.

"Става дума за над 100 000 руски войници, убити и ранени. Вероятно същото важи и за Украйна. Голямо човешко страдание", каза Мили.

Въпреки големия брой жертви, според американски представители Москва не е в състояние да постигне целите си в Украйна и те се питат колко дълго ще може Русия да поддържа инвазията, която е унищожила голяма част от механизираните ѝ сухопътни сили и е изтощила артилерийските ѝ запаси.

Байдън: Москва има реални проблеми с армията си

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че заповедта на Русия към войските ѝ да се евакуират от западния бряг на река Днепър в района на украинския град Херсон показва, че Москва има "реални проблеми" с армията си.

Пред репортери в Белия дом американският държавен глава коментира, че е интересен фактът, че Русия е изчакала да минат междинните избори в САЩ, за да обяви изтеглянето си. "Това е доказателство, че тя има реални проблеми с армията си", каза той.

Снимка: БТА/AP

По думите му изтеглянето ще позволи и на двете страни да се прегрупират с оглед на предстоящата зима, но според него остава неясно дали Украйна е готова на компромиси с Русия.

В изказването си Байдън изрази надежда, че демократите и републиканците в американския Конгрес ще запазят консенсуса си за противодействието на Москва и след междинните избори, на които демократите се представиха по-добре от очакваното.

По думите на президента на САЩ той очаква помощта за Украйна да продължи без прекъсване въпреки скептицизма на републиканците, които най-вероятно ще спечелят Камарата на представителите.

"Това е моето очакване", каза Байдън в отговор на журналистически въпрос по темата.

"И между другото не сме давали на Украйна празен чек", продължи той и отбеляза, че Вашингтон е отказал да предостави на Киев определени видове военна техника, които е поискало украинското ръководство, като например американски самолети.

 Зеленски сдържан за руското изтегляне от Херсон

Украинският президент Володимир Зеленски призова за сдържане на емоциите след новината за руското изтегляне от Херсон.

"Врагът не прави подаръци, нито демонстрира жестове на добра воля. Ние се борим за всичко това", каза той във видеообръщение снощи. "Днес в информационното пространство имаше много радост, и то по понятни причини. "Но по време на война емоциите ни винаги трябва да бъдат сдържани."

Зеленски добави, че най-голямото и най-важно противопоставяне на фронта в момента е в Донецка област. "Там се решават много неща", заяви той.