Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) постанови, че осъждането на крайнодесния френски политик Ерик Замур за расова омраза и дискриминация не нарушава правото му на свобода на словото, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Земур - журналист, известен с полемичните си коментари, беше кандидат за президент и на първия тур на изборите през април получи 7 процента от гласовете. Пред съда в Страсбург той оспорваше решение на френски съд от 2018 година, който според него е нарушил неговото право на свобода на словото, залегнало в член 10 от Европейската конвенция за правата на човека.

Днес ЕСПЧ се произнесе, че не е имало нарушаване на член 10, тъй като "намесата в правото на ищеца на свобода на словото е била необходима в едно демократично общество, за да бъдат защитени правата на други, които са били засегнати в случая".

С решението си от 2018 г. Парижкият апелативен съд прецени, че изказванията на Земур, направени по време на телевизионно предаване през 2016 г., са били дискриминационни към мюсюлманите. Тогава той заяви, че Франция е подложена на "нашествие, на колонизация" и френските мюсюлмани трябва да изберат между Франция и исляма.

В решението си ЕСПЧ посочи, че Земур има право да участва в обществения дебат за исляма, но изказванията му са били агресивни, дискриминационни и насочени срещу мюсюлманите.

През 2019 г. и френският Върховният касационен съд отхвърли обжалване на Земур на съдебното решение от 2018 г., с което му бе наложена глоба от 3000 евро.