Силно земетресение разлюля Мексико, като се съобщава за сила от 7,4 до 7,6 по Рихтер. Националната сеизмологична служба на страната съобщава за трус от 7,4 по Рихтер в щата Мичоакан в западната част на страната, до тихоокеанското крайбрежие.

Епицентърът е бил на 37 километра югозападно от Акила, близо до границата на щатите Колима и Мичоакан, на дълбочина от 15,1 километра, но е бил усетен дори в столицата Мексико сити, която е на отстояние поне 500 км. Земетресението е регистрирано минути след 13:00 часа местно време.

Един човек е загинал в резултат на труса, съобщи президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор. Жертвата е в щата Колима и е била затисната от паднала ограда на търговски център, съобщава БТА.

Проехтял е сигнал за тревога, съобщава ТАСС. Десетки хиляди мексиканци напуснаха в паника домовете си и офисите си, и изпълниха улиците.

Парадоксално, но трусът е разлюлял земята само час след началото на мащабни учения за това как мексиканците да реагират при земетресения. Всяка година в Мексико се провежда подобно учение. Датата му - 19 септември - не е избрана случайно.

Хората в паника излязоха по улиците

Снимка: БТА

На този ден през 1985 г. земетресение с магнитуд 8,1 опустоши Централно Мексико и загинаха над 10 000 души. На същия ден през 2017 г. трус с магнитуд 7,1 отново разлюля страната и отне живота на 369 души.

Трусът е бил усетен не само в Западно Мексико, но и на други места в страната. САЩ обявиха тревога за цунами.

 

Оказват първа помощ на жена, на която й е прилошало

Снимка: БТА

Снимка: БТА

Снимка: БТА