Двамата може да бъдат включени в списъците на кандидатите в избирателните секции в чужбина, където на 4 март ще бъдат определени 18 депутати от близо 1000 членове на двете камари на италианския парламент, пише в. Messaggero.

Вестникът напомня във връзка с тази информация, че Ал Бано през ноември обяви, че краят на музикалната му кариера ще настъпи на 31 декември 2018 г.

Италианският президент Серджо Матарела разпусна парламента през декември м. г.  и обяви, че общите парламентарни избори в Италия ще се проведат на 4 март.

По-рано бившият премиер на Италия Силвио Берлускони намекна, че генерал от италианските карабинери (жандармерия) може да бъде следващият италиански премиер, ако десноцентристите спечелят изборите през пролетта догодина.

81-годишния бивш премиер, управлявал четири мандата не може да стане министър-председател заради присъда за данъчни измами.

Според предварителните проучвания предстоящите избори в Италия ще доведат до парламент без ясно мнозинство, нестабилност и потенциални сътресения на пазарите в третата по големина икономика от еврозоната.

Проучванията през декември м. г. показва равни шансове за победа на следващите парламентарни избори в Италия за популисткото движение „Пет звезди“ на Бепе Грило и десноцентристкият алианс "Форца Италия" ("Напред, Италия!"), сформиран около партията на Берлускони.

Демократическата партия на министър-председателя Матео Ренци засега изостава спрямо основните си конкуренти. Според анализаторите никоя партия няма да спечели мнозинство и ще е нужна коалиция, за да се състави правителство.

Според Паоло Джентилони Италия не бива да се опасява от несигурност, подчертавайки, че тя вече е често явление в много европейски страни.
"Не трябва да правим драма заради риска от нестабилност, ние сме доста привикнали с нея", каза той, визирайки честите правителствени смени в Италия. Премиерът добави, че на други места в Европа "политическите системи се италианизират".

Германия все още води преговори за сформиране на нов кабинет след избори, които не доведоха до ясен резултат, в Испания и Португалия управляват правителства на малцинството, а Великобритания участва в сложни преговори за напускането на ЕС.

Но Италия, която има едно от най-високите равнища на безработица в блока и втория по големина държавен дълг от страните в еврозоната, след Гърция, е смятана за особено уязвима.

Италианската икономика е на път да отбележи тази година най-големия си растеж след 2010 г., но остава сред най-слабо представящите се в Европа, каквато е от създаването на валутния съюз през 1999 г.