Индийски илюзионист, който се опита да пресъздаде прочутия номер на Хари Худини*, влизайки окован в река, се смята за мъртъв.

41-годишният Чанчал Лахири (Chanchal Lahiri) е трябвало да се отърве от оковите и да доплува на безопасно място, но не е излязъл от река Хугли в щата Западен Бенгал, предаде Би Би Си.

Зрителите, които се бяха събрали, за да наблюдават спускането на илюзиониста в неделя, информираха полицията, която на свой ред съобщи, че го издирват.

Лахири, известен още като Мандраке, беше спуснат в реката от лодка - заключен на шест места и допълнително с верига, докато зрители го наблюдаваха от две лодки. Няколко души се бяха събрали край брега, а други - на моста Хаура в Колката (преди Калкута), край който е бил направен опитът.

Полицията и екип от водолази претърсиха района, но от неделя вечерта досега не могат да намерят магьосника. От властите заявили за в. "Хиндустан Таймс", че Лахири не може да бъде обявен за мъртъв, докато не бъде открито тялото.

Джаянт Шоу, фотограф от местен вестник, стана свидетел на това как Лахири се опитва да направи номера. Той съобщи за Би Би Си, че е говорил с илюзиониста, преди да започне своя опит.

"Попитах го защо рискува живота си заради фокус", каза Шоу. "Той (Лахири) се усмихна и отговори: "Ако го направя както трябва, това е магия. Ако направя грешка, става трагично. "

Лахири му казал, че иска да направи този номер, за да "съживи интереса към фокусничеството".

Това не е първия път, когато Лахири е опитвал рисков подводен номер. Преди повече от 20 г. той е бил спуснат в същата река в стъклена кутия, но успял да излезе от нея. Шоу е бил свидетел и на този подводен номер на Лахири.

"Никога не съм мислил, че този път няма да излезе от водата", каза фотографът.

През 2013 г. опита да се спусне в реката в клетка, но прекрати номера си, тъй като публиката го нападна, разгадавайки как е намислил да я измами.

*Американският илюзионист Хари Худини е бил известен с това, че е успявал да се самоосвобождава от белезници и резервоари, пълни с вода, заключени с катинари.