Ливанските власти са насочили значителни военни и полицейски части към центъра на Бейрут, за да възстановят реда по улиците след сблъсъците между протестиращи и силите на реда, предаде ТАСС.

По данни на ливанския Червен кръст при сблъсъците са пострадали най-малко 45 души, седем от които са откарани в болници.

Всички снимки вижте тук >>

Демонстрантите се опитаха да завземат сградата на парламента. Въодушевени от оставката на правителството на Хасан Диаб вчера, лидерите на опозицията сега настояват за разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори. Исканията включват и международно разследване на взрива в пристанището на Бейрут, който причини многобройни жертви и тежки разрушения.

Според новинарския сайт "Лебанън дибейт" сред причините за оставката на правителството са били вътрешните разногласия в кабинета по въпроса за участието на международни експерти в разследването на трагедията от 4 август.

Протестите в Бейрут продължават вече трето денонощие с искания за оттегляне от властта на целия политически елит.

Снимка: XINHUA

Същевременно ООН предупреди, че ако работата на пристанището на Бейрут не бъде възобновена до две седмици, страната може да остане без хляб.

Снимка: XINHUA

Крайно съм обезпокоен, че след около две седмици и половина хлябът в страната ще свърши, каза на брифинг за хуманитарната ситуация в Ливан Дейвид Бизли, изпълнителен директор на Световната програма по прехраната на ООН.

Снимка: XINHUA

По думите му 85 процента от зърното в страната се внася. То пристига през бейрутското пристанище, което беше разрушено.

Снимка: XINHUA

Сега работим по това да възстановим поне временно възможността пристанището да приема кораби с храни. Изпратихме кораб със 17 500 тона пшеница, който може след две седмици да пристигне в Бейрут и да осигури на Ливан хляб за двадесет дни, посочи Бизли. Подготвят се и по-големи доставки на хляб, допълни той.

Снимка: XINHUA