Шестима души бяха убити, а десетки ранени при стрелба срещу привърженици на шиитските движения Хизбула и Амал в Бейрут при протеста им с искане да бъде отстранен съдията, водещ разследването на мощната експлозия в пристанището на ливанската столица миналата година, при която загинаха над 200 души.

Ливанската армия обяви, че е арестувала девет души, сред които един сириец, предаде Ройтерс.

Ливански войници остават в района, за да не допуснат нови инциденти.

От Хизбула и Амал заявиха по-рано, че въоръжени групи са стреляли днес от покривите на сградите по протестиращите, като стрелците са се целели в главите. Според двете шиитски формации нападението е имало за цел да предизвика конфликт в Ливан. Те призоваха армията бързо да се намеси за задържане на извършителите и приканиха своите поддръжници да запазят спокойствие.

Днешното насилие бе най-сериозното в Бейрут от години. Престрелката на практика се водеше по някогашна фронтова линия от гражданската война в страната между 1975 и 1990 г., отбелязва Асошиейтед прес.

Британският "Гардиън" припомни, че подобна демонстрация на сила бе извършена за последен път през май 2008 г., когато Хизбула завладя западен Бейрут след краткотраен конфликт с лидера на друзите Уалид Джамблат. 

В телевизионно обръщение към нацията тази вечер президентът Мишел Аун обеща да бъде потърсена отговорност от хората, отговорни за днешното насилие, съобщи Ройтерс.

В петък в Ливан ще е ден на траур в памет на жертвите, съобщи премиерът Наджиб Микати.

Хизбула каза, че демонстрантите са били нападнати от въоръжени бойци на християнските Ливански сили. Според шиитското движение снайперисти са стреляли по хората от покриви на сгради.

Насилието в Бейрут днес навява спомена за гражданската война в Ливан. То е "неприемливо на всички равнища", коментира в Туитър бившият премиер Саад Харири, противник на Хизбула.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички ливански фракции да прекратят насилието и да се въздържат от провокативни действия и подстрекателска реторика.

Днешното насилие в ливанската столица съвпадна с посещението на заместник-държавния секретар на САЩ по политическите въпроси Виктория Нюланд. Третият човек в йерархията на Държавния департамент обеща допълнителна помощ от Съединените щати за ливанската армия в размер на 67 милиона долара.