Русия изпрати на Ливан спътникови снимки, с които разполага отпреди и след големия взрив миналата година, разтърсил Бейрут, съобщи руският външен министър Сергей Лавров след разговори в Москва с ливанския си колега Абдала Бу Хабиб, цитиран от Ройтерс.

"По искане на ливанското правителство днес предадохме материали, подготвени от "Роскосмос", спътникови снимки. Надяваме се те да помогнат за разследването на причините за този инцидент. В Ливан този въпрос е предмет на много сериозно внимание и се надяваме той да бъде затворен", заяви Лавров.

Миналата седмица руската космическа агенция "Роскосмос" съобщи, че се е съгласила да предостави снимките по искане на ливанския президент Мишел Аун. Взривът беше най-голямата мирновременна катастрофа в историята на Ливан и представляваше една от най-големите неядрени експлозии в световната история изобщо. Той разтърси Бейрут на 4 август миналата година, отне живота на над 215 души, рани хиляди и разруши цели части от ливанската столица. Разследването все още продължава.

Лавров допълни, че той и колегата му Хабиб са обсъдили и възможното участие на руски компании във възстановяването на унищожената при взрива инфраструктура. Дипломат номер едно на Москва не назова фирмите, които може да бъдат включени.