Датският бизнесмен и изборетател Петер Мадсен, който излежава доживотна присъда за убийството на шведската журналистка Ким Вал на борда на неговата подводница, беше заловен след бягство от затвора.

Спецполицаи го задържаха близо до затвора, разположен на запад от столицата Копенхаген, съобщи BBC.

Видео, заснето от фотограф на датския таблоид Ekstra Bladet, показва Мадсен с колан около кръста. Медията твърди, че той е казал на полицията, че носи бомба със себе си. Специален екип е обезопасил района и е проверил предполагаемата бомба. Засега няма потвърждение от властите имало ли е наистина взривно устройство.

Мадсен е върнат в затвора, но все още не е ясно при какви обстоятелства е успял да избяга.

Изобретателят беше осъден на доживотен затвор за зверското убийство на 30-годишната жена през 2017 г. Шведската журналистка се качила на борда на конструираната от него подводница, за да направи интервю за книгата си. Дни по-късно част от тялото на Ким Вал беше открито близо до брега от случаен минувач. Оказа се, че то е без глава и крайници, а върху него е била прикрепена тежест. След два месеца бяха намерени и найлонови торбички с другите парчета от трупа.

Бизнесменът смени няколко пъти версията си. Първоначално той заяви, че е върнал Вал жива и здрава в Копенхаген. По-късно заяви, че на борда на подводницата е станал ужасен инцидент и е погребал Вал в морето, планирайки по-късно да отнеме собствения си живот. Накрая, притиснат от доказателствата, той той призна, че е убил журналистката и разчленил трупа й, макар да твърдеше, че тя е починала от задушаване с въглероден окис вътре в 40-тонната подводница, докато той бил на палубата, а не че я е убил.

Facebook

По делото обаче беше представена съдебната експертиза на тялото на Вал, според която тя е наръгана 15 пъти в торса. Според присъдата това е станало след сексуално насилие, което богатият мъж е искал да прикрие.

По време на разследването полицията в Дания откри и ужасяващи видеозаписи на убийства в сервиз на Петер Мадсен. На кадрите се вижда как жени са изтезавани, обезглавявани и изгаряни. Мадсен обаче твърди, че много хора имали достъп до сервиза му и записите не били негови.

В Дания присъда доживотен затвор обикновено означава 16 години, но се прави оценка дали затворниците биха представлявали опасност за обществото, ако бъдат освободени, и те може да останат в затвора и по-дълго, отбелязва АП.