Френските власти взеха нови мерки за борба с радикалния ислямизъм, като затвориха джамия северно от Париж за разпространяването на видеоклип, порицаващ убития в петък учител Самюел Пати, предаде Франс прес.

Очаква се френската делегирана министърка към министерството на вътрешните работи Марлен Шиапа да се срещне днес с представители на местните клонове на Фейсбук, Туитър, ЮТюб, Снапчат и ТикТок. Социалните мрежи са обвинявани, че са разпространили видеозаписа, направен от родител на ученичка и един проповедник, които призовават за наказване на преподавателя, използвал карикатури на пророка Мохамед в час за свободата на изразяването.

Френският президент Макрон ще посети днес следобед Бобини, където ще председателства заседание на Клетката за борба срещу ислямизма и ще даде отчет на резултатите в тази област, съобщи Елисейският дворец.

Вчера във Франция проведена голяма полицейска операция срещу ислямистките движения. От понеделник освен това започнаха всекидневни проверки, които ще бъдат насочени срещу 51 асоциации, близки до "радикалния ислямизъм".

Според вътрешния министър Жералд Дарманен, който ще придружава Макрон в Бобини, те са под прицела на властите и някои от тях ще бъдат разпуснати.

Снощи Дарманен поиска от властите да затворят джамия в Пантен, която е разпространила на Фейсбук страницата си видеозапис, порицаващ Самюел Пати. Ислямският храм ще бъде затворен утре вечерта, съобщи добре осведомен източник. Информацията беше потвърдена от приближени на вътрешния министър.

Затварянето на джамията е за срок от шест месеца. В заповедта се посочват две основания - личността на имама, който служи в храма, където се събират около 1500 вярващи, и споделянето на видеозаписа на Фейсбук страницата й, съобщи друг източник. Клипът, постнат на 9 октомври, показва бащата на една ученичка, който изразява възмущението си от часа, посветен на свободата на изразяване, който Самюел Пати провел на 5 октомври.

Учителят бе обезглавен в петък насред улицата. Нападателят, тийнейджър от чеченски произход, бе застрелян от полицията.

Снимка: АР/БТА

Според френския вътрешен министър децата на имама учат в незаконно училище в съседния град Бобини, затворено в началото на октомври. "Деца на възраст 2 до 6 години носеха хиджаб, без детска площадка, без прозорец, без учител", подчерта той.

След убийството Дарманен обеща "война срещу враговете на Републиката".

15 души са все още задържани във връзка с разследването на убийството на Самюел Пати. Сред тях са родителите на нападателя, дядо му и по-малкият му брат, бащата на ученика, започнал онлайн кампанията срещу учителя, както и четирима ученици, за които се предполага, че са помогнали на извършителя да идентифицира учителя, вероятно срещу заплащане. Родител на едно от децата споделя, че синът й получил 300 евро на банкноти по 10. 

Разследването стига и до клуб по борба в Тулуза, на който бил член екзекуторът на учителя Пати. Подобно на 18-годишния младеж, около 40 процента от записаните там се оказват с чеченски произход. Същият клуб е обект на разследване на телевизия France 2 през март заради съмнения за радикализация.

Четирима френски ученици са сред задържаните

Учителят ще бъде удостоен посмъртно с Ордена на Почетния легион, съобщи министърът на образованието Жан-Мишел Бланкер. Той добави, че след края на ваканцията на 2 ноември във всички училища "без изключение" ще бъде запазена минута мълчание в памет на Пати и децата ще преминат специално обучение.

Часовете, заради които Самюел Пати плати с живота си, са част от учебната програма от 2015 година и обхващат различните образователни степени. Водят ги също всички учители - от тези в подготвителните класове до гимназиите. Преподавателите се ръководят от препоръки за материалите и начина на преподаване. Те може да включват изложби, филми, но също и карикатури, включително тези на "Шарли Ебдо".

В началото на октомври френското образователно министерство публикува последна версия на препоръките за часовете по цивилизация и свобода на словото. В 100 страници се прави опит да се разгледат най-деликатните случаи. По време на трагичните събития около Шарли Ебдо например, такъв е запазването на минута мълчание в клас, което потенциално е причина за напрежение.

Днес френските законодатели почетоха паметта на учителя по история, предаде ДПА. Повече от 200 депутати и парламентарни служители, носещи предпазни маски и шалове с цветовете на трикольора, запазиха мълчание в почит на Самюел Пати на стълбите на Националното събрание в студения октомврийски следобед..

Френските депутати отдадоха минута мълчание в памет на убития учител

Снимка: АР/БТА

Френските депутати отдадоха минута мълчание в памет на убития учител

Снимка: АР/БТА

Председателят на Националното събрание Ришар Феран по-късно каза пред депутатите, че животът на един учител е "свещен". Пати е бил "убит, защото е развивал критично мислене у бъдещите граждани във Франция, която уважава всички мнения и всички вярвания, където има свобода на словото", допълни той.

Ръководителят на центристкия блок на президента Еманюел Макрон в долната камара на парламента Кристоф Кастанер, каза, че депутатите ще са "воини в борбата с многоглавата ламя на ислямизма".

Консервативният опозиционен депутат Ерик Сиоти призова правителството да предложи конституционна поправка, която да позволи затворниците ислямисти и предполагаеми ислямисти да бъдат обект на строго наблюдение след освобождаването им от затвора.

Макрон се очаква утре да ръководи национална церемония в памет на Пати в Сорбоната.

Снимка: АР/БТА