Броят на жертвите, загинали след изригването на вулкана Уайт Айлънд в Нова Зеландия, достигна пет, предадоха световните агенции. Съобщава се и за "множество ранени", без обаче да се конкретизира колко точно са те.

По-рано агенциите съобщиха за един загинал.

Жертвите "са петима от онези, които бяха спасени от острова по-рано през деня", уточни заместник-комисарят Джон Тимс пред репортери, като добави, че още на 18 души се оказва медицинска помощ. Някои от ранените са с тежки изгаряния.

Властите нямат контакт с група от поне 10 души, останала на острова след изригването. "Не сме сигурни какво е тяхното състояние", добави Тимс, цитиран от Франс прес.

Туристи бяха забелязани да се разхождат в кратера на вулкана, само миг преди изригването в 14.11 часа местно време, съобщи Би Би Си.

Полицията заяви, че 23 души са били спасени, но отбеляза, че тежките условия пречат на спасителната операция, в която се включиха и военни.

Белия остров, известен още като Whakaari, е един от най-активните вулкани в страната. Въпреки това островът, който е частен, е туристическа дестинация с чести еднодневни обиколки и живописни полети.

Джон Тимс каза още, че поради рисковете спешните служби не са имали достъп до острова. Следователно колко души остават там, не е ясно, но той добави, че в зоната се намират туристи от Нова Зеландия и от чужбина.

По-рано полицията заяви, че на острова са били по-малко от 50 души.