34-годишният министър на транспорта е номинирана да стане най-младият премиер на Финландия и третата жена, която застава начело на финландско правителство, предадоха световните агенции.

Финландската социалдемократическа партия избра Сана Марин пред Анти Линтман да поеме най-високия пост в правителството при резултат от 32 срещу 29 гласа.

Марин е заместник-председател на партията, депутат от 2015 г. и до тази седмица служеше като министър на транспорта и комуникациите.

Досегашният премиер Анти Рине подаде оставка във вторник, след като ключов коалиционен партньор - Финландски център - оттегли подкрепата си, мотивирайки се с липса на доверие. Рине беше подложен на критики заради реакцията на правителството на кризата с националната пощенска служба, чиито служители стачкуваха две седмици миналия месец.

Анти Линтман поздравява Сана Марин, след като загуби избора в управляващата социалдемократическа партия

Снимка: AP/БТА

Кандидатурата на Марин трябва да получи одобрение в парламента, преди тя да стане третата жена премиер на Финландия и най-младият ръководител на правителството.

Когато встъпи в длъжност, Марин ще бъде също така и най-младият министър-председател в света. Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардерн е на 39, докато украинският премиер Олексий Хончарук е на 35 години.

Коя е Сана Марин

По медийни съобщения Сана Марин е отгледана в "семейство на дъгата", живее в нает апартамент заедно с майка си и нейната партньорка. Във финскоезичния уебсайт Menaiset през 2015 г. Сана казва, че като дете се чувствала "невидима", защото не може да говори открито за семейството си, припомня Би Би Си.

Но тя също така казва, че майка й винаги я е подкрепяла и я е подтиквала да вярва, че може да направи всичко, което поиска. Сана е и първият човек в семейството си, който завършва университет.

Сана Марин се издигна бързо в редиците на социалдемократите, оглави градската администрация в Тампере на 27-годишна възраст и стана депутат през 2015 година. От юни т.г. е министър на транспорта и съобщенията и има 22-месечна дъщеря.