Наред с това президентът е наредил и пускане на хуманитарна помощ с военни самолети за застрашените религиозни малцинства, за да се предотврати "потенциален геноцид", предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

"Разреших планирани въздушни удари, ако е необходимо, за да се помогне на иракските сили, които се бият, за да защитят цивилните, които са в капан в планините без храна и вода. Можем да действаме отговорно и предпазливо, за да се предотврати потенциален геноцид", каза Обама.

Ударите ще бъдат нанесени ако джихадистите напреднат към Ербил, столицата на автономния Иракски Кюрдистан, където има американски дипломати и военни съветници. Удари ще бъдат нанесени, "ако терористите застрашат наши служители или оборудване в която и да е точка на Ирак", уточни Обама.

Президентът на САЩ същевременно подчерта, че няма да изпраща сухопътни войски в Ирак, две години и половина след изтеглянето на американските сили от тази страна.

"Няма американско военно решение на кризата в Ирак", заяви Обама.

Вчера в. "Ню Йорк таймс", позовавайки се на кюрдски бойци написа, че САЩ вече са нанесли въздушни удари по позиции на "Ислямска държава" в Северен Ирак, но впоследствие това твърдение бе отречено от Пентагона и от иракския постоянен представител в ООН.

САЩ пуснаха хуманитарна помощ

"Американската армия проведе операция по доставка на хуманитарна помощ в Северен Ирак, като пусна храна и вода на хиляди иракчани, застрашени от "Ислямска държава" в Синджар. Самолетите са напуснали безопасно района", съобщи пожелал анонимност представител на Пентагона, цитиран от Франс прес и БТА.

Синджар е обитаван от малцинството на язидите. Десетки хиляди от тях избягаха от домовете си заради напредъка на джихадистите.
Прогонените хора се озовават без храна и вода в околните пусти планински райони, отбелязва АФП.