Австралийската полиция арестува 13 активисти на Грийнпийс, които се покатериха на моста "Сидни Харбър", искайки от премиера Скот Морисън да предприеме спешни действия за борба с климатичните промени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Охраната вдигна тревога около 5,15 часа местно време тази сутрин (19,15 часа вчера по Гринуич), след като протестиращите се покатериха на емблематичния мост. Няколко от тях след това се спуснаха с въжета под моста и разпънаха плакати, на един от които пишеше "пратете въглищата в историята".

Според полицията не е имало нарушения на транспорта. Последният протестиращ е бил свален от моста около четири часа по-късно.

Климатичните промени са спорна тема за консервативното коалиционно правителство, управляващо Австралия. Според проучвания на общественото мнение тя изостава зад левоцентристките опозиционни сили. Влиятелни десни поддръжници обаче настояват правителството да подкрепи австралийската въгледобивна индустрия.

Според Грийнпийс един от най-големите замърсители са въглищата.

Мостът "Сидни Харбър" е сред най-големите стоманени дълги мостове в света. Открит е още на 19 март 1932 година. Общата дължина на моста е 1149 метра, ширината му е 49 метра, а общото му тегло е 52 800 тона. Стоманената дъга  тежи 39 000 тона. Общата височина на конструкцията е 139 метра над нивото на морето, а височината под конструкцията е 49 метра, което осигурява преминаването на всякакви видове кораби под моста. Любопитен факт е, че височината на дъгата може да се увеличи с около 18 сантиметра в по-горещите дни в резултат на температурното разширение на металните елементи.