Лош късмет следва държавния самолет на канцлера на Германия Ангела Меркел. След като през декември луксозният бизнес джет аварира над Холандия и трябваше да кацне аварийно, сега наземна машина се е забила в него, съобщава Дойче веле. Инцидентът става на летище в Дортмунд. Машината Бомбардие Глобал 5000, с която Меркел пристигна в западния германски град е ударена докато стои неподвижно на летището. Наложило се федералните служби да пратят друг самолет, с който да върнат Меркел в Берлин. 

Самолетът на Меркел е част от "застаряващата флота" от 14 самолета, която Германия използва за пътуванията на канцлера, президента и федералните министри, пишат още местните медии. Заради аварията през декември, Ангела Меркел закъсня за срещата на Г-20 в Буенос Айрес, Аржентина. Експертите обявиха, че машината "дефектирала" над Холандия, но все пак успешно се приземила в Кьолн. Германските власти търсиха и "криминална" причина за аварията на самолета на Меркел, но към момента не е съобщено за такава.

Месец след злополучното пътуване на Меркел, президентът Франк-Валтер Щайнмайер закъсня с 3 часа за пътуване до Етиопия, след като самолетът му имаше проблем и не можа да излети навреме от Берлин.

Също през януари, министърът на икономическото сътрудничество и развитието Герд Мюлер изобщо не отиде на посещение в Намибия, след проблем с клапан на самолета му. По-късно Мюлер пътува до Малави с граждански полет.

През февруари външният министър Хайко Мас се оказа блокиран в Мали, след като държавният Еърбъс А319 даде дефект и не излетя.

Кулминация на неприятната серия с правителствените самолети е ужасяващ инцидент с една от машините. Ден преди да качи на борда си президента Щайнмайер, държавен джет едва не се разбива край Щутгард по време на контролет полет след ремонт.