Десетки деца са засегнати от епидемия от дизентерия в няколко държавни детски градини в Москва и родителите им съдят кетърингова фирма, която е собственост на свързан с Кремъл едър бизнесмен, предаде Асошиейтед прес.

Родителите на 41 деца са завели две съдебни дела срещу столичните власти и една от фирмите на Евгений Пригожин. Това се случва, след като 127 деца се разболяха от дизентерия заради храната, която са получили в детски градини в Москва в средата на декември.

Кетъринговата фирма, която е обвинявана за епидемията в шест от седемте детски градини, е собственост на Пригожин, който е близък съюзник на президента Владимир Путин. Фирмата обаче отрича да носи отговорност.

Фирми, които пряко или косвено са свързани с Пригожин, са спечелили над 2 милиарда долара от договори за кетъринг в московски детски учебни заведения, отбелязва АП, цитирана от БТА.

2010 година - Пригожин показва на Путин как приготвя храна за деца във фирмата му край Санкт Петербург

Снимка: AP/БТА

Милиардерът Евгений Пригожин, собственик на луксозни ресторанти в Москва и Санкт Петербург и известен още като "готвача" на Путин. Освен това неговите фирми за кетъринг доставят храна на армията и много руски училища.

Името му фигурира в списъка на онези руски политици, фирми и частни лица, срещу които САЩ наложиха санкции. Това вероятно е свързано си информацията, че бизнесменът контролира така наречената "фабрика за тролове" в Санкт Петербург, която разпространява дезинформации и подклажда настроения срещу Запада. Твърди се също, че Пригожин е замесен и в действия срещу представители на опозицията и неудобни за режима лица, писа миналата година "Новая газета".

Журналистът от изданието Денис Коротков пък цитира бивш служител на Пригожин, който му разказал какви са били задачите му, докато е бил на служба при милиардера. Веднъж, например, му било наредено тайно да следи противници на Пригожин. Друг път трябвало да инсценира катастрофа, за да принудят една жена да се съгласи на сделка в спор за недвижим имот. В трети случай трябвало да организира отравянето на един руски блогър.