Попи - последната от "горилите в мъглата", прочули се благодарение на американската приматоложка Даян Фоси, се е споминала в Руанда, предаде ДПА, позовавайки се на организацията, носеща името на покойната изследователка.

"Фондът "Даян Фоси" с прискърбие съобщава, че Попи - последната от останалите живи героини на филма "Горили в мъглата", вероятно се е споминала", се посочва в направеното изявление.

Смята се, че Попи, за която Даян Фоси говори с умиление в дневниците си, е навършила 43 години на 1 април т.г. Горилата оставя след себе си петима потомци.

Сестрата на Попи, Маги, беше любимка на актрисата Сигорни Уивър, която се превъплъти в образа на Фоси във филма "Горили в мъглата" (1988), адаптиран по едноименната книга на приматоложката.

Даян Фоси беше убита в отдалечената си планинска колиба в Руанда през 1985 г. Приматоложката прекарва 18 години в африканската държава в изучаване и опазване на популацията на планинската горила. Фоси се влюбва в тези животни и посвещава живота си на опазването им. Тя се превръща в международна икона, като непрестанно се бори срещу посегателствата на бракониерите. Тази борба вероятно е и причината тя да загуби живота си, въпреки че обстоятелствата около убийството ѝ остават неясни.