Великденска работилница за боядисване на яйца отвори в Етнографския музей в Разград.

Снимка: БТА

До края на седмицата музейният специалист Христо Христов и екскурзоводът Полина Неделчева ще посрещат ученици от първи до четвърти клас от всички основни училища в града.

Снимка: БТА

Те ще им разкажат кога и как се празнува Великден, ще им покажат и различни техники за боядисване на великденски яйца, характерни за разградския край.

"Идеята е да разкажем и представим пред децата народните обичаи преди и на самия Великден, да им покажем и заедно да боядисаме яйцата с характерни за капанците и разградския край техники", заяви за БТА Христов.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Едни от участниците в работилницата бяха първокласници от Основно училище "Иван С. Тургенев" и второкласници от Средно училище "Христо Ботев". Всеки от учениците се оказа истински майстор в боядисването и писането на яйца. Момчетата и момичетата споделиха, че вече са помагали на своите родители у дома в подготовката за този светъл празник и знаят, че първото яйце задължително се боядисва червено.

Снимка: БТА

Преди да покажат уменията си в шаренето на яйца децата разгледаха етнографската сбирка в къщата и научиха за традициите, свързани с Великден.

Снимка: БТА

Учениците научиха как навремето бабите са боядисвали яйцата основно с растителни бои, които са получавали от билки и с помощта на допълнителни животински материали.

Снимка: БТА

Разгледаха и представените в музея различни варианти на великденски яйца и празничната пита, наречена яйчелник или чупник.

Снимка: БТА

В духа на предстоящите празници децата запяха песента "Лаленце се люлее".