Министрите на здравеопазването на Турция и Куба - Фахреттин Коджа и Хосе Анхел Портал, са подписали протокол, предвиждащ създаване на работна група за съвместно производство на ваксина и лекарства срещу рак, както и на ваксини срещу инфекции, съобщават на първа страница в."Акшам" и в."Гюнеш". Вестник "Акшам" отбелязва, че Куба има сериозен опит в работата в онкологичната област и посочва, че делегация, в която ще участват ръководителят и представители на кубинския институт по лекарствата БиоКубаФарма /BioCubaPharma/, пристига тази седмица в Анкара и ще се срещне с представители на турското здравно министерство, цитирани от БТА.

Вестникът цитира също турския здравен министър Коджа, който е заявил че целта на Турция е до 2023 г. да произвежда в страната всички ваксини.

Вестник "Миллиет" съобщава, че на 30 май ще се състои редовното заседание на Съвета за национална сигурност под председателството на президента Реджеп Тайип Ердоган, на което ще бъдат разгледани развитията в Сирия, дискусиите във връзка с покупката на руски системи С-400 и американски изтребители Ф-35, както и развитията в Източното Средиземноморие и Егейско море. Вестникът отбелязва, че заседанието в четвъртък ще бъде последното заседание на Съвета за национална сигурност преди доставката в Турция на С-400 и на него се предвижда да бъдат обсъдени и стъпки в отговор на евентуални санкции от САЩ. Заседанията на съвета се провеждат веднъж на два месеца. Миналата седмица американската телевизия Си Ен Би Си, позовавайки се на свои източници в Държавния департамент, съобщи, че Турция има срок от две седмици да се откаже от сделката за С-400 с Русия, защото в противен случай САЩ ще я изключат от програмата за Ф-35 и ще й наложат санкции. Според телевизионния канал Турция трябва да вземе решение до края на първата седмица на юни.

Съгласно споразумението между Турция и Русия се предвижда разполагането на руските системи С-400 в Турция да започне от юли тази година, посочва в."Миллиет", като добавя, че и руски, и турски официални представители са дали сигнали, че първите части от доставката може да пристигнат още през юни.

В заключителната декларация от заседанието в четвъртък се очаква да бъде отправено предупреждение към сирийския режим за спазване на примирието в Идлиб, пише вестникът.