Семейството столетници Вейсал и Азизе Джафер от кърджалийското село Горна крепост повече от 80 години посрещат заедно Байрам. Посрещат го и днес, в очакване на гости - на деца, внуци и правнуци, предаде БТА.

Вейсал и Азизе разказват как започва тяхната житейска история. Той бил на 18, а тя - на 19. Запознават се случайно, в село Големанци, от където е родът на Вейсал. Харесали се и създали семейство. Оттогава нито войната, нито неволите успяват да разделят, вече повече от 80 години.

Имат три деца, осем внуци и 13 правнуци. Отгледали са своята челяд с двете си ръце, като цял живот са се препитавали с животновъдство и земеделие, в основата на което е традиционният за Родопите тютюн.

За разковничето на разбирателството и успешния семеен живот споделят, че се крие в това да си казват истината, да си говорят, но не да се карат.

"И сега, повече от 80 години, ставаме и си лягаме с добра дума", споделя Азизе.

И на тези години Вейсал продължава да гледа две крави, но с малко помощ, споделя столетникът.

За рецептата за дълголетието двама съпрузи споделят, че не пият алкохол, но си имат традиция - всеки техен ден започва с чай и трахана (традиционно местно ястие), а след това излизат и сядат на двора. Не гледат телевизия, но слушат радио.

"Пуснем го, седнем на люлката в двора и слушаме", разказва Вейсал.

Към рецептата за дълголетие баба Азисе добавя "само домашна храна, много работа и никакъв стрес".

Двамата споделят, че пенсиите не им стигат, но не се оплакват. Помагат им и младите, които също се грижат за тях.