Петдесет и един кита водачи бяха открити мъртви, след като са били изхвърлени на плажните ивици на островите Чатъм в Нова Зеландия, съобщи БиБиСи (BBC).

Така броят на загиналите китове при отделни инциденти през изминалата седмица в региона надхвърли 200.

Службата по опазване и охрана на природата и историческото наследство (Department of Conservation - DOC) твърди, че между 80 и 90 кита са били изхвърлени на брега на залива Хансън в четвъртък. Няколко десетки кита успяха сами да се доберат до водата, но други 50 кита бяха намерени мъртви.

"Нямаше вероятност да успеем да спасим останалата част от китовете", заяви Дейв Карлтън, ръководител на операциите в DOC. "Това винаги е било трудно за взимане решение", каза Карлтън, имайки предвид, че бозайниците, които не могат да бъдат спасени, трябва да бъдат евтаназирани.

Обичайна практика в Нова Зеландия е официалните власти да работят в тясно сътрудничество с местните маорски общности при справянето на ситуацията с китовете. В случая телата на животните са погребани зад плажа.

Погребват китовете зад плажа

Снимка: Службата по опазване и охрана на природата и историческото наследство (DOC)

Официалните власти заявиха, че проби от кожата и от китовата мас са взети за анализ.

Отдалечените и слабо населени острови Чатъм са на около 800 километра (500 мили) от източното крайбрежие на Южния остров на Нова Зеландия.

Сегашните смъртни случаи идват по-малко от седмица, след като 145 кита водачи бяха намерени мъртви на отдалечен плаж на новозеландския остров Стюарт. Десет кита пък бяха намерени мъртви на плажа в Нортланд в неделя.

Китове сред крайбрежните скали

Снимка: Службата по опазване и охрана на природата и историческото наследство (DOC)

Излизането на китове на брега не е необичано в Нова Зеландия, но масовите инциденти са редки и причината обикновено остава неразкрита. Длъжностни лица споделят, че китовете може да са допуснали навигационна грешка, което да ги е дезориентирало, да са се заблудили заради лошо време, да са бягали от хищници или да са станали жертва на заболяване.

Други случаи на масово измиране на китове в страната

На 10 февруари 2017 г. около 250-300 кита били открити на отдалечен плаж на Южния остров. Тогава експертите стигнаха до извода, че районът изглежда обърква морските гиганти.

През 1918 г. около 1000 кита се оказват на брега, а през 1985 г. - около 450.