Интернет сайтът "Най-добрите европейски дестинации" (European Best Destinations)* показа класациите си за 2019 г. Подредиха най-добрите плажове, най-добрите зимни курорти, най-добрите коледни базари, национални паркове, най-добрите места за романтични пътешествия, природни и културни забележителности, коледни ваканции и др. в Европа. Всеки може да избере каквото си поиска или каквото му позволяват възможностите.

Заради чукащия на вратата зимен сезон избрах да представя няколко класации на европейски ски дестинации. Друга причина за избора ми е интересът към ските и сноуборда на деца и тийнейджъри, който непрекъснато расте, а у запалените по-възрастни - изобщо не намалява, дори с напредване на възрастта. И това искрено ме радва - да поясня, че спадам към вторите.

Класациите включват най-добрите ски курорти в Италия, Франция, Австрия и Швейцария, най-добрите семейни ски курорти, най-добрите ски курорти с гарантиран сняг, най-добрите сноуборд курорти, най-луксозните и най-евтини ски курорти.

Разбира се, тези класации не са единствените и сигурно не са представителни, зимните курорти в Европа са неизброими, а оттам и възможностите за избор. Но тези курорти със сигурност са добри, дори много добри.

Бързам да споделя, че България също влезе в класациите - всъщност в една, ще стигнем и до нея, но може би вече се досещате къде сме.

Но да започнем с най-добрите. Повече от 120 000 души от целия свят гласуваха за своя фаворит за 2019 г. и подредиха класирането на 15 ски курорта.

Топ 15

Alpe d'Huez

Снимка: Shutterstock

1. Alpe d'Huez (Алп дю Ез)

За втори път потребителите избират този френски ски курорт за най-добър. Организаторите на допитването го описват като перфектна комбинация от забавление, спокойствие, спорт; това според резултатите от анкетата е предпочитаният курорт за семейства, но също и за приятелски компании, за начинаещи и напреднали скиори. Alpe d'Huez е и най-добрият ски курорт, който гарантира снежна покривка през целия сезон. Има и такъв показател! Курортът се слави с над 300 слънчеви дни в годината и с най-дългата писта в Европа - 16 км, която тръгва от 3300 метра и стига до каньона на река Сарен.

Livigno

Снимка: Shutterstock

2 Livigno (Ливиньо)

Тази година Ливиньо е на второ място на европейския подиум на най-добрите ски курорти в Европа. И отново е първи сред италианските ски курорти. 

SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental

Снимка: SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental, Christian Kapfinger

3. SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental (Ски Велт Вилдер Кайзер-Бриксентал)

Този австрийски курорт прави скок в предпочитанията за най-добри ски курорти в Европа в сравнение с предишни години, като достига 3-то място.

Kitzbühel

Снимка: Shutterstock

4. Kitzbühel (Кицбюел)

Прочутият Кицбюел ми се е запечатал в съзнанието още от края на 70-те години на миналия век със слаломите на големите тогава звезди, сред които и Петър Попангелов (макар и да не е печелил там). Кицбюел получава титлата най-добър ски курорт в света почти всяка година. Той е идеален избор за скиори, търсещи най-добрите ски писти в Европа. Тази година онлайн гласувалите класираха Кицбюел на първо място сред ски курорти за новогодишна ваканция и на първо място сред най-красивите ски курорти в Европа.

Crans-Montana

Снимка: Shutterstock

5. Crans-Montana (Кран Монтана)

Тази година вотът поставя Кран Монтана на 5-то място сред най-добрите ски курорти в Европа и на първо място сред ски курортите в Швейцария.

Saalbach Hinterglemm

Снимка: Shutterstock

6. Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn (Заалбах - Хинтерглем)

От много години този ски регион е бил сред най-добрите ски дестинации. Курортът Заалбах) е разположен в едноименната долина в областта Пинцгау и е на 90 км западно от Залцбург.

la Plagne

Снимка: Shutterstock

7. La Plagne (Ла План)

Ла План е един от емблематичните ски курорти във Франция. Той е част от Paradiski (Парадиски) - заедно с Les Arcs (Ле-з-Арк), втората по големина ски зона в света с 425 километра ски писти. 70% от ски зоната в Ла План е с височина над 2000 м, което гарантира естествена снежна покривка.

Cervinia-Valtournenche - в далечината Матернхорн

Снимка: Shutterstock

8. Cervinia-Valtournenche (Червиния - Валторненш)

Сайтът "Най-добрите европейски дестинации" описва италианския курорт така:

За да бъдете на върха на зимните спортове, какъвто предлага зоната "Cervino Ski Paradise", (Ски раят Матерхорн) означава да предложите на туристите, които идват тук, смес от уникалност, започвайки от пистите (за всички нива), преминавайки през панорами, на които се вижда не само връх Матернохорн, но и всички други заобикалящи го планини и върхове.

Потвърждавам! Карал съм ски там, бродил съм и по пътеките през лятото. Зоната (но само през зимата) е свързана с лифтове и писти с прочутата зона Цермат, Швейцария.

Avoriaz

Снимка: Shutterstock

9. Avoriaz (Авориаз)

Според гласувалите, този френски курорт е и най-добрият за семейства и за сноубордисти в Европа. (Отделно ще проследим тези класации). Авориаз от години е курорт, недостъпен за автомобили.

Saint-Sorlin d'Arves

Снимка: Saint-Sorlin d'Arves

10. Saint-Sorlin d'Arves ( Сен Сорлин д'Арвис)

Всяка година потребителите поставят френският курорт Сен Сорлин д'Арвис сред най-добрите в Европа. Курортът е добра дестинация за начинаещи, деца и семейства.

Val Gardena

Снимка: Shutterstock

11. Val Gardena (Вал Гардена)

Със спиращи дъха пейзажи, този, влязъл в списъка на ЮНЕСКО италиански курорт в Доломитите, се нарежда сред най-красивите в Европа.

Zermatt

Снимка: Shutterstock

12. Zermatt (Цермат)

Всяка година Цермат влиза в класациите за най-добър ски курорт в Европа. В "Най-добрите европейски дестинации" потребителите също го класират сред най-добрите и най-красивите ски курорти в Европа, сред най-добрите дестинации за пътуване с влак и сред най-луксозните ски курорти.

Курортът Цермат - Матерхорн е едно от местата, които просто трябва да видите поне веднъж в живота си, съветват от "Най-добрите европейски дестинации". Алпийската панорама спира дъха, пистите - 360 км, привличат ски феновете, "бонвиваните" и алпинистите.

Да добавим, че от този сезон в зоната край Матернхорн работи и най-луксозният кабинков лифт в света, тип гондола.

Courchevel

Снимка: Shutterstock

13. Courchevel (Куршавел)

Френският курорт Куршавел е един от най-известните в света - хвален за изключителната ски атмосфера, която създава, и със своите не по-малко от 25 луксозни хотела, 2 от които дворци, а 16 са 5-звездни.

Струва си да отбележим, че Куршавел е част от огромната ски зона "Трите долини" (3 vallees) с повече от 600 км ски писти. В тази зона е и миналогодишният победител в класацията, за която пишем - Val Thorens (Вал Торенс). Препоръчвам го на онези, които не са карали там!

St Anton am Arlberg

Снимка: Shutterstock

14. St Anton am Arlberg (Санкт Антон Арлберг)

Гигантска ски зона в Австрия, в Тирол, пълна с наелектризирани събития, чудесни традиции, адреналин, истинско забавление и ненадминато удоволствие от пистите. Санкт Антон също така е родно място на ски легенди и пионери, като Ханес Шнайдер, който потвърждава статута на региона Арлберг като "родно място на алпийските ски". През 1922 г. Шнайдер създава в Санкт Антон първото в света професионално ски училище.

Chamonix-Mont-Blanc

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

15. Chamonix-Mont-Blanc (Шамони)

Шамони е един от първите ски курорти в Европа, със сигурност е и един от най-известните.

Така завършва класацията на топ 15 на ски курортите в Европа за 2019 г.

"Снежният" рейтинг

Организаторите на допитването ни предлагат класация на курорти с гарантиран сняг и казват: ако търсите най-красивите ски писти, най-силните усещания, най-добрата инфраструктура, но особено ако търсите гарантирана снежна покривка за престоя ви - ето какво ви предлагаме.

Alpe d'Huez

Френският курорт (1860 м надм. височина) отново е поставен на първо място. Пистите се "качват" до 3300 метра.

Val Thorens се е сгушил между алпийските склонове

Снимка: Shutterstock

Val Thorens (Вал Торенс)

Вал Торенс (Франция) е на върха в продължение на много години. Сред най-любимите курорти на феновете, един от най-високите - до 3230 м надморска височина. Миналата година имаше два пика на снеговалежи там - през януари и март, като и двата добавиха по повече от 45 см нова покривка.

Breuil-Cervinia (Бреул-Червиния)

Там лифтовете качват до над 3480 метра височина. (откъм Цермат - до над 3800 метра.) Курортът е високо оценяван заради качеството на пистите, инфраструктурата и добрия сняг. Миналата година курортът преживя снежен пик през първата седмица на март.

И позволете да разкажа свое преживяване от този курорт. Една вечер в първите дни на февруари 2016 г. като заваля, не спря цяла нощ, натрупа поне 30 см нов сняг, а на сутринта в 9 часа пистите - всички писти, бяха обработени така, сякаш не е валяло...

Silvretta Arena Ischgl-Samnaun (Силврета Арена Ишгъл-Съмнаун

Австрийският курорт Ишгъл е свързан със швейцарския (безмитен) ски курорт Съмнаун. И така се оформя една от най-големите ски зони в Европа. Някои отиват там, за да се срещнат с Риана, Бионсе или Кати Пери, други отиват за качеството на пистите, инфраструктурата и гарантираната снежна покривка: 200 километра писти до 2800 метра над морското равнище.

Sölden (Зьолден)

Ето как ни представят Зьолден: една от най-добрите филмови локации в Европа - може би сте виждали курорта в един от най-новите филми за Джеймс Бонд. "Небесният" курорт (както някои го наричат) е известен с красотата на гледките, които поднася, висококачествената инфраструктура, стотиците километри писти и отличната снежна покривка. В Зьолден може да вали сняг почти през цялата година, но първенци в това отношение са първите две седмици на януари.

Зьолден е едно от най-предпочитаните от българи места за ски в чужбина. Съвсем близо до него (малко по на юг в Тирол) е курортът Обергургъл - най-високата община в Австрия (1930 м) и определян като перлата на австрийските Алпи. Няма го в класацията, но си струва вниманието и карането. Препоръчвам!

Val d'Isère (Вал д"Изер)

В т.нар. "ски-столица на света" можете да карате от края на ноември до началото на май.

Tignes (Тин)

Казват, че в Тин бебетата се раждат със ски на краката. Този курорт е световно известен с качеството на пистите си, но и с времетраенето на ски сезона. Тин отваря сезона преди всички други в Европа и последен затваря: от 1 октомври до почти средата на май. На глетчера се кара и през лятото.

Lech Zürs am Arlberg (Лех Цюрс Арлберг)

Описват мястото като рай за любителите на зимните спортове в Европа. Над 350 км писти на височина от 1450 до 2450 метра и обилни снеговалежи, особено през януари.

Les 2 Alpes (Ле дьо Алп)

Създаден през 1930 г., непосредствено след Шамони, това е един от първите ски курорти във Франция. Курортът е на 1650 м височина, но ски могат да се карат почти през цялата година и на 3600 метра, благодарение на високите върхове там.

Les Arcs (Лез Арк)

С лице към Мон Блан, Лез Арк е семеен курорт на няколко нива според тяхната надморска височина: Arc 2000, Arc 1950, Arc 1800, Arc 1600 и Bourg-Saint-Maurice (Бург Сен Морис). Всяко ниво има различна инфраструктура, предлага писти за начинаещи, за средно професионално ниво, за деца и семейства.

Топ курортите за сноуборд

Европа е рай също и за сноубордистите, гарантира най-висококачествени съоръжения в най-добрите ски курорти, сред които вече споменатите Заалбах Хинтерглем, Вал Торенс, Шамони и Лез Арк.

С гласуването си потребителите са оценили тези дестинации сред най-добрите за сноуборд в Европа. Сега зависи от вас, да изберете дестинацията по ваш избор, обръща се към феновете сайтът "Най-добрите европейски дестинации".

Avoriaz (Авориаз)

Този френски курорт е Меката на сноуборда в Европа. Курортът предлага висококачествена инфраструктура за фрийстайл каране.

St. Anton (Санкт Антон)

Санкт Антон е не само една от най-красивите австрийски ски дестинации, но е и най-добрият курорт за сноуборд в Австрия. С една ски карта имате достъп до най-красивите ски склонове на региона (Lech, Zürs, St Christoph) с изключителна снежна покривка и върховна инфраструктура. Курортът е много известен и със своите заведения и вечерни забавления.

Гудаури - прекрасна гледка към Кавказките върхове

Снимка: Shutterstock

Gudauri (Гудаури)

Може би попадането на грузински курорт в подобни класации ще изненада мнозина. Но явно гласуването го е поставило в челото. Ето какво пишат организаторите. Ако искате да се измъкнете от утъпканите места и да откриете нова дестинация за сноуборд на най-добрата гарантирана цена - изберете курорта Гудаури.

Мястото е само на 90 минути с кола от столицата на Грузия - Тбилиси, осигурява изумителен изглед към Кавказките планини, но и изключително добро качество на снега, гарантирано през зимата.

На 4-то и 5-то място са два швейцарски курорта: Laax (Лаакс) и Verbier (Вербиер).

На 6-то, 7-мо, 8-мо и 9-то място са четири френски курорта, които вече бяха класирани другаде: Les Arcs, Val Thorens, Tignes и Chamonix-Mt-Blanc.

Следват два австрийски курорта: Saalbach Hinterglemm (за който също писахме) и Mayrhofen (Майерхофен) - определян като рай за сноубордистите със своите 157 км писти. Е, не само за сноуборд. Цялата долина Цилертал - също популярна сред българите, е перфектна за ски и сноуборд фенове, бих изтъкнал последния курорт там - глетчера Хинтертуксер.

Класацията оформят курортите - по реда на подреждане - Val Gardena; Ruka (Рука), Финландия; Saas Fee (Саас Фее), Швейцария; Montgenèvre (Монтженевре), Франция и Risoul, Франция.

Лукс и ски

Courchevel (Куршевал), Gstaad (Гщаад), Davos (Давос) ... тези имена предполагат чудесни магазини, ресторанти, хотели и СПА. В класацията няма подредба 1,2,3 - курортите са изредени и описани с по няколко изречения.

Но Courchevel (Куршевал) според допитването остава и по-достъпен. Ски курортът разполага със 185 петзвездни хотела!

Давос - популярен и с традиционния Световен икономически форум

Снимка: Shutterstock

Давос е в центъра на Алпите, той е истински град, не само ски курорт, с магазини, ресторанти и хотели.

Megève (Межев) е един от най-известните ски курорти във Франция, пълен със знаменитости, актьори, короновани глави.

Не може да мине и тази класация без Шамони.

Baqueira-Beret (Бакейра Берет)

В този испански ски курорт в сърцето на Пиренеите е изградена мрежа от модерни съоръжения и добре поддържани писти, които ще задоволят всички скиори. Baqueira-Beret е най-луксозният ски курорт в Испания, ски-курорт от световна класа - така го описват организаторите на допитването.

Всъщност Бакейра Берет е единственият попаднал в класациите зимен курорт в Пиренеите. А там има много, като повечето и по-големите са във френската част на планината.

Ще изредим останалите най-луксозни курорти: Заалбах-Хинтерглем (Австрия), St Moritz (Сен Мориц), Швейцария, Цермат, Cortina d'Ampezzo (Кортина д"Ампецо), Италия.

Нискобюджетни ски ваканции

Ето как въвеждат класацията на по-евтините курорти организаторите на допитването. Ските са удоволствие, чисто удоволствие, пишат те. Каране, откриване на спиращи дъха пейзажи, усещане за чист въздух и мекота на слънчевите лъчи по лицето ... Милиони ски любители се радват на най-добрите ски курорти в Европа всяка година.

Много хора смятат, че ските са за богатите. Факт е, че в Европа има много луксозни ски курорти, но има и много добри ски курорти, предлагащи ски карти и настаняване на достъпни цени.

Избрахме за вас ски курортите с най-добри ски писти и инфраструктура на цени, които са много по-достъпни от средните, отбелязват от "Най-добрите дестинации в Европа".

Банско - с тази снимка европейският сайт представя българския курорт

Снимка: Shutterstock

И започват с Банско.

Банско се намира в България, страна с развиващ се туризъм, благодарение на своите плажове, евтини хотели, красиви пейзажи, любезността на своите обитатели. Но и на качеството на своите ски курорти.

Банско е един от най-известните ски курорти в България. С 50 км ски писти и 14 лифта курортът е много популярен сред туристите от цял свят, които оценяват отличното съчетание на цена и качество в един от най-евтините ски курорти в Европа - средно 400 евро/долара на седмица!

Боровец

Следва Боровец. Ето как го описват.

За средна цена от 500 евро /долара на седмица можете да се насладите на ски ваканция недалеч от София - в Боровец, един от най-евтините ски курорти в Европа: 60 километра писти и 13 лифта. Ски курортът ви очаква - вашето семейство и приятели, от декември до началото на май. Снегът и тръпката са гарантирани! Поглезете се с изключително преживяване, в което влиза пребиваване в луксозен хотел на цената на хотел по-ниска категория.

Зоната Паморово - Чепеларе не попада в полезрението на европейския сайт, може би защото няма сериозна обратна връзка и поради факта, че традиционно 2/3 от посетителите на двата курорта (вече в зона с една ски карта) са българи.

Цената се качва със следващите курорти. Словенският Vogel-Bohinj (Вогел Бохини) предлага 22 километра ски писти и сноуборд парк. Много хубава седмична почивка в този ски курорт излиза средно 600 евро /долара на седмица за двама души по време на сезона.

Ски курортът Poiana-Brasov (Пояна Брашов) в Румъния предлага 13 километра ски писти и 10 лифта. Ски ваканцията през сезона е на средна цена от 600 евро седмично за двама души. ("Най-добрите европейски дестинации" са поставили този курорт последен в тази група, въпреки че по цена е на нивото на словенския.)

По всяка вероятност посочените цени в българските курорти също са за двама, в противен случай словенският курорт (и не само той) излиза доста по-евтин.

Френския курорт Serre-Chevalier-Briançon (Сере Шевалие), близо до Бриансон и италианската граница, предлага престой за двама души за по-малко от 800 евро/долара на седмица. Няма причина да не останете съблазнени: в допълнение към много атрактивната цена за настаняване, този ски курорт предлага близо 250 километра ски писти за сноубордисти и скиори, красиви пейзажи и непокътната природа.

Ясна

Снимка: Shutterstock

В Jasna - Demänovská Dolina, (Ясна), Словакия, ски трасетата са с дължина повече от 40 километра, а скиорите се обслужват от 27 лифта. Това е един от най-евтините ски курорти в Европа и идеално място за скиори и сноубордисти с много добра инфраструктура и атрактивни цени.

Двама възрастни през сезона могат да се насладят на добри хотели само на няколко метра от ски лифтовете за 1000 евро/долара на седмица.

Les Houches (Ле Уш) е френски курорт много близо до Шамони. Има повече от 50 км писти и 15 лифта - идеално място за семейства и начинаещи скиори. Настаняването в Les Houches е много по-достъпно, отколкото във всички курорти наоколо. Средната цена на хотел е 1100 евро/долара на седмица за двама души.

Италианският курорт Ливиньо е втори в класацията за най-добър ски курорт за 2019 г., а ето че попада и в класацията за най-евтини курорти, макар в нейното дъно.

Със своите 115 километра ски писти и 30 лифта този ски курорт отваря от края на ноември, а сезонът продължава до началото на май. Средната цена за престой в Ливиньо е 1500 евро/долара седмично, за двама души във върховия сезон.

*European Best Destinations ("Най-добри европейски дестинации") е европейска организация със седалище в Брюксел, създадена да насърчава културата и туризма в Европа.