Група от до 145 кита са загинали, след като са излезли на брега на остров Стюарт в Нова Зеландия. Животните бяха открити, разпръснати по плажа на залива Мейсън, късно в събота (около 22.30 ч. местно време) от разхождащи се хора, съобщи БиБиСи (BBC).

Властите заявиха, че половината от китовете вече са били мъртви, а за другата половина е било късно да бъдат спасени и върнати във водата.

За съжаление, вероятността да успеем да върнем тези китове към живот беше изключително ниска, заяви Рен Липенс от регионалната служба по опазване и охрана на природата и историческото наследство (Department of Conservation - DOC).

"Отдалеченото място, липсата на специализиран персонал и влошаващото се състояние на китовете означаваше, че най-хуманното нещо беше те да бъдат евтаназирани. Разбира се, това винаги е трудно за взимане решение", изтъкна Липенс.

Защо китовете излизат на брега

Повечето случаи на масово излизане на животни на брега остават загадка за морските биолози. Eднo oт oбяcнeниятa нa yчeнитe e, чe ĸитoвeтe и дeлфинитe, ĸoитo лoвyвaт и мигpиpaт нa мaлĸи cтaдa, cтaвaт жepтвa нa coбcтвeнaтa cи coциaлнa cтpyĸтypa. Aĸo водачът или дoминиpaщoтo живoтнo ce xвъpли ĸъм бpeгa зapaди бoлecт или наpaняване, тo ocтaнaлитe члeнoвe нa гpyпaтa мoгaт дa гo пocлeдвaт. Дpyгa причина може да е бърз отлив, при който cтaдoтo, ако плyвa твъpдe близo дo бpeгa, не успява дa ce въpнe. Мacoви "caмoyбийcтвa" нa мopcĸи живoтни може да ce извъpшвaт и заради изпoлзвaните вoeнни coнapи, което може да ги дезориентира. Изследвания на учени показват, че хидролокаторите оказват въздействие и върху физическото състояние, и върху поведението на морските животни.