Възможно ли е да има модерно училище, високотехнологичен парк и огромен затворен жилищен комплекс на село? Краткият отговор е да. Повечето столичани вече са забелязали китния жилищен квартал, който се появи между софийските села Герман и Лозен. Освен къщичките вече там ще се обособи ново модерно училище, което да предлага четмо и писмо на малки и големи. Освен образователната инфраструктура целият регион ще се подобри допълнително и с изграждането на високотехнологичен парк с офис сгради и ритейл центрове. Но това изглежда е началото на новия привлекателен хъб край столицата.

На 10 октомври 2023 г. в Резиденшъл Парк Лозен на специална церемония бе поставено началото на нова мащабна инвестиция на немската Група "Линднер" в България. Министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева връчи сертификат за инвеститор Клас А на проекта "Кампус Лозен Парк" за изграждане на иновативна образователна инфраструктура. Тя подчерта, че проектът е в унисон с ролята на министерството да насърчава инвестиции, свързани с развитие на образователната среда и нови технологии, както и на дейности с висока добавена стойност. Министърът присъства на първата копка на кампуса заедно с редица немски топ инвеститори, германския посланик н.пр. Ирене Мария Планк, г-н Николай Гюров - кмет на район Панчарево и г-н Тим Курт, президент на Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК), както и стотици гости - топ мениджъри на немски компании.

Снимка: Ангел Юруков, Dir.bg

Нова инвестиция бе осветена по български с участието на Хелмут Ланг, изпълнителен директор на "Линднер Груп" АГ, който все повече преоткрива България като добра дестинация за инвестиции.

Снимка: Ангел Юруков, Dir.bg

Според данните на Линднер инвестицията в "Резиденшъл Парк Лозен" ще достигне 300 млн. лева, а общата инвестиция на дружеството в България ще възлезе на повече от 600 млн. лева. Това я прави един от най-големите немски инвеститори в страната. Н. Пр. Ирене Мария Планк, посланик на Германия в България допълни, че този голям размер на инвестиция е показателен за доверието, което имат германските инвеститори в България.

Снимка: Ангел Юруков, Dir.bg

Тим Курт, президент на ГБИТК сподели, че е оптимист за бъдещето и се надява, че бизнесът ще успее да се справи с всички предизвикателства на времето - от проблемите с високите цени на енергията през веригата за доставки и геополитическата ситуация. Още едно доказателство за това е общата инвестиция на "Линднер Груп" АГ в България, с която компанията се нарежда сред най-големите германски инвеститори в страната.

Снимка: Ангел Юруков, Dir.bg

След официалното откриване бе направена първата копка на Училище и детска градина. Проектът ще се реализира в дългосрочно партньорство с Uwekind International School. Първоначалната инвестиция на "Линднер" в проекта възлиза на 15 млн.лв. С реализацията на този проект "Линднер" на практика за първи път у нас се фокусират толкова силно върху образователната инфраструктура. В новия кампус жителите на квартала, на селата Лозен и Герман, а и столичани, ще могат да получат нови познания за неформалното обучение, свързано с култура, изкуства, езици и спорт. Всичко това ще се случва в новия ж.к. Лозен Парк, сред природа и в непосредствена близост до едноименната планина.

Всъщност "Линднер" се стреми да реализира една сигурна и по-добра среда за обучение и развитие на децата. Планира се "Кампус Лозен Парк" да стартира своите дейности през есента на 2025 г.

Това е поредният мащабен проект на Групата "Линднер" в България, след вече успешно реализираните проекти "Резиденшъл Парк Лозен", "Резиденшъл Парк София" и "Бизнес Парк София".

Снимка: Ангел Юруков, Dir.bg

Високотехнологичният Lozen tech park

Успоредно с "Кампус Лозен Парк" "Линднер" ще инвестира и във високо технологичен парк - "Лозен Тех Парк". Вече се строи Фаза 1, която представлява инвестиция на стойност около 20 млн.лв. Чрез "Лозен Тех Парк" "Линднер" си поставя за цел изграждане, управление и развитие на научно-технологичeн парк, създаване на благоприятна бизнес среда за развитие на икономическа, изследователска и развойна дейност. Проектът вече е в процес на сертифициране за приоритетен инвестиционен проект. Вече са подписани Меморандуми за сътрудничество с Университетa за национално и световно стопанство (УНСС), както и с Университетa поархитектура, строителство и геодезия (УАСГ). "Линднер" също планира да разшири екипа си от инженери в България, занимаващи се с научно-развойна дейност и да бъде сред първите компании, работещи в научноизследователската област в бъдещия "Лозен Тех Парк".

Снимка: Ангел Юруков, Dir.bg

В с. Лозен "Линднер" вече изгражда модерен град на късите пътища, с бърз достъп до всяка точка на София и същевременно интегриран в природата, с невероятни гледки към планината и чист въдух. "Лозен парк" ще бъде модерен крайградски център, построен с мисъл за високотехнологичните малки и средни предприятия, за работещите хора и семейства, с висококачествена инфраструктура и бизнес среда. Заедно с технологичния парк и образователните услуги, които ще предлага, "Линднер" създава една уникална симбиоза между дома, работата и обществения живот, всичко на едно място, обясниха от компанията.

Снимка: Ангел Юруков, Dir.bg

Част от инвестицията е и ж.к. Лозен Парк, който представлява модерен жилищен комплекс, намиращ се близо до с. Лозен. Фаза 1, включваща 136 къщи и бе въведена в експлоатация в края на 2022г. Проектът представлява инвестиция на стойност около 80 милиона лева и продължава с последващи етапи на развитие, като Фаза 2 вече се изгражда, посочиха още от инвеститора.