От другата седмица се подновят плановите операции в Детската клиника по кардиология в Националната кардиологична болница - единственото място, в което се лекуват детските сърца в България. Операциите ще се извършват до края на месеца, а после пак се замразяват за същия период. Този график се налага заради липсата на медицински сестри, които да се грижат за оперираните деца, много от които новородени, съобщава БНТ. Отделението се обръща с молба към колегите си да дойдат и да работят при тях.

50 деца чакат за извършване на сърдечна операция в Клиниката по детска кардиология. Последните две седмици операции не се извършват. Причината - до болка познатия там недостиг на медицински сестри. Заради този проблем след дълги разговори е взето решение операциите да се извършват по график на десетина дни. Капацитетът на реанимацията е 8 легла, но максимумът, който може да бъде зает - едва 4 легла. И то при положение, че има по две медицински сестри на смяна.

"В момента нямаме деца, които се нуждаят от спешна оперативна намеса. Планова операция чакат някъде около 35 деца, и около 20 деца чакат за поредна реоперация. Две сестри могат да гледат четири оперирани деца. Пълният щат, който трябва да се попълни, за да работи по този начин структурата, е 15-16 сестри", каза проф. д-р Анна Кънева, началник на Клиниката по детска кардиология в Националната кардиологична болница.

Сега в отделението има общо едва 9 сестри, средната възраст е 52 години, а една от тях е в дълъг болничен, обяснява началникът на Клиниката по детска кардиология проф. Кънева.

Сега изтичат последните дни от периода от десетина дни, в който операциите са замразени.

Проф. д-р Анна Кънева: "В момента на работа е една сестра, която е на 12-часова смяна, тук е старшата сестра и сестрата обучител."

Катя Костадинова е старшата сестра в детската сърдечна реанимация. Тя работи в отделението от почти 30 години, което ѝ е било мечта.

"Буквално някой трябваше да напусне, за да започне човек работа. Екипите бяха пълни, имаше пет екипа с по пет сестри. Една сестра се грижеше за един пациент."

През годините отлива си обяснява с това, че вече няма профил "детска медицинска сестра", а и защото колегите ѝ се страхуват да работят с оперирани деца. "Когато едно дете се почувства малко по-добре, то ще се усмихне, ще вдигне ръка, ще поиска да бъде гушнато, милвано. Т.е. резултатът от нашия труд се вижда доста по-бързо. Всичките тези сестри, които са останали да работят тук, те са търпели несгодите в семейно отношение, укора на семействата си."

А началникът на реанимацията д-р Димитър Печилков няма търпение да стане понеделник, когато ще бъде оперирано бебе, чийто шанс е тази операция. Може да чака само още седмица. "Вие виждате и в момента имаме новородено на две седмици, на него му предстои сърдечна операция и въпреки че не е оперирано, грижите са много специфични."

От клиниката призовават всички, които обичат децата, да се погрижат за сърцата им. Има обучителна програма, както и позиция сестра обучител, която помага на сестрите без опит да се чувстват по-сигурни. А официалното работно време е 7 часа.

Проф. д-р Анна Кънева: "Нашата цел е да имаме добре оперирани деца и добре отгледани деца след операция."

Д-р Димитър Печилков, Отделение за следоперативно интензивно лечение и реанимация на деца: "Вие ще увеличите шансовете на българските деца със сърдечни деца да бъдат оперирани и да се приберат здрави вкъщи с родителите си."